Доступність посилання

ТОП новини

Росія і ЄС створюють механізм раннього попередження про проблеми з поставками нафти й газу


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Росія і Євросоюз домовилися створити механізм раннього попередження про можливі припинення поставок російських енергоносіїв. Про це за кілька днів до саміту ЄС-Росія заявив спеціальний представник російського президента Володимира Путіна з розвитку відносин із Євросоюзом Сергій Ястржембський.

«Хто попереджений, той озброєний»
(ITAR-TASS)
Москва і Брюссель дійшли згоди щодо створення механізму раннього попередження, завдяки якому сторони попереджатимуть вчасно про будь-які проблеми, що виникають з поставками нафти чи газу. Цю домовленість вдалося узгодити напередодні європейсько-російського саміту, що відбудеться в п’ятницю у Португалії. Цій зустрічі передувала низка незгод щодо енергопостачання, прав людини та російської заборони на імпорт польського м’яса.

Домовленість напередодні саміту

Майбутній європейсько-російський саміт буде нелегким, отож домовленість щодо механізму енергетичного попередження можна вважати позитивним проривом. Спеціальний представник російського президента Володимира Путіна з розвитку відносин із Євросоюзом Сергій Ястржембський каже, що до створення цього механізму закликав ЄС, зокрема Німеччина, котра віднедавна головує в ньому. Цей механізм створюється насамперед для того, «щоб заздалегідь визначати можливі проблеми і ризики з поставками енергоносіїв та попитом на них».

Росія є одним із головних постачальників нафти й газу до Європи, які потрапляють територією України та Білорусі і які становлять 25% європейського енергетичного споживання. Газова суперечка між Москвою та Києвом наприкінці 2005 року та цінові дискусії між Москвою й Мінськом минулої зими позначилися на газових поставках до країн ЄС, які відтоді розпочали великі переговори, як зробити постачання енергоносіїв безпечнішим.

Механізм раннього попередження між ЄС та Росією якраз і має допомогти Європі краще дізнаватися про можливі ризики.

Російський міністр промисловості та енергетики Віктор Христенко пояснює, що механізм передбачає дві фази.

Перша фаза – це обмін інформацією, консультації з питань стратегічного характеру — чи то на рівні нових нормативних актів, чи на рівні нових елементів енергетичної стратегії, чи на рівні істотних змін у тенденціях попиту й поставок. Друга частина механізму – це оперативний обмін з істотних, найважливіших питань, які можуть викликати проблему з попитом чи поставками, каже російський міністр.

Це не перша система обміну інформацією щодо енергопоставок, яку створює Євросоюз останнім часом. Так, у травні ЄС започаткував мережу енергетичної безпеки, завдяки якій країни Євросоюзу обмінюються даними, аналізують інформацію, щоб запобігти кризам із постачанням енергоносіїв до Європи.

Нині співпраця в цій системі з третіми країнами, і зокрема Україною, не передбачається. Хоча в принципі така можливість не виключена.
XS
SM
MD
LG