Доступність посилання

ТОП новини

Чеська осінь – час бурчаку


Оксана Пеленська Для виноробів у Чехії настала найприємніша пора – час бурчаку, напою, який є яскравою ознакою чеської осені. Бурчак – це легкий алкогольний напій білуватого кольору, що нагадує бражку. У цей час його продають повсюди, особливо у невеличких, майже родинних ресторанчиках. Бурчак восени збирає друзів, а щоб смакував ще краще, до нього обов’язково потрібна пісня. Звичайно, що про вино і про чеський бурчак.

Бурчак – це виноградний напій на стадії квашення. Потрібно тільки тиждень-два почекати, поки в виноградному напої пробродять дріжджі й цукор зміниться на легкий, всього 5%-ї міцності алкоголь. Це і є бурчак. А чому бурчак ? Бо процес бродіння дуже бурхливий, по-чеськи – боурже, боуржліві. У Чехії, особливо на Моравії, де вирощують і переробляють виноград, до бурчаку особливо шанобливе ставлення. Бурчак замикає річний цикл, його чекають, а появу першого келиха легкого мутно-білявого кольору відзначають, як всенародне свято.

Міхал Кршіж, власник винного заводу і ресторанчика в моравському містечку Віннічні Шуміце, розповідає, що для чехів, особливо для мораван, бурчак є оцінкою тяжкої праці, до якої належить виноробство. «Починається це збором винограду, який потім перетворюється на вино. Це і є найбільша нагорода, яку тільки можуть винороби мати».

Треба випити стільки бурчаку, скільки маєш крові, близько 5 літрів за сезон

І все ж сказати тільки, що бурчак – це перший слобоалкогольний напій, означає не сказати головного. Бурчак у Чехії – це ціла наука застілля, це пісні й традиція радісного, але спокійного відпочинку серед друзів. Бурчак — це приказки і жарти про вино та виноробів. Скажімо, таке: на Моравії пори року діляться на весну, літо, бурчак та зиму. А Святий Вацлав, патрон чеських земель, іменини якого відзначаються 28 вересня, не тільки стежить, щоб виноградна лоза ввібрала все тепло сонця, але і щоб бурчак не пився даремно, скажімо, перед дорогою. Адже легкий напій зрадливий, зате співається після нього легко.

А скільки бурчаку можна випити ? На думку чеського винороба Міхала Кршіжа, це також наука: «Якось уже так встановлено, що людина мала б випити стільки бурчаку, скільки має крові, тобто близько 5 літрів бурчаку за сезон. Ну, а за один раз, то вже як кожному вийде. Залежить від того, наскільки бурчак міцний. Якщо бурчак слабкий, для доброго настрою потрібний десь літр, але коли бурчак, як кажуть, ріже, для гарного настрою вистачить і набагато менше».
XS
SM
MD
LG