Доступність посилання

ТОП новини

ПРОрив чи ПРОвал? США та Росія не домовилися про розміщення систем ПРО в Польщі та Чехії


Кирило Булкін Київ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Держсекретар США Кондоліза Райс та міністр оборони Роберт Ґейтс сьогодні в Москві провели переговори з російськими колегами про розміщення радарів НАТО в Польщі й Чехії та інші проблеми, які створювали останнім часом напругу в стосунках США та Росії.

Російський Президент Владімір Путін зустрічає Держсекретаря Конолізу Райс та міністра оборони США Роберта Ґейтса у своїй підмосковській резиденції.
(ITAR-TASS)
Глави зовнішньополітичних відомств і військові міністри зустрілися у підмосковній резиденції президента Росії. США представляли Кондоліза Райс та Роберт Ґейтс, Росію – Серґєй Лавров та Анатолій Сердюков. Після 40-хвилинного очікування до американських високопосадовців вийшов Владімір Путін і оголосив, що позиція Росії залишається непохитною: «У процесі цих непростих переговорів ми розраховуємо, що ви не будете форсувати ваші минулі домовленості зі східноєвропейськими країнами».

Отже, Росія і надалі рішуче відкидає ідею розміщення радарів НАТО в Польщі та Чехії. В іншому місці свого виступу російський президент вдався навіть до сарказму. Він сказав, що, можливо, колись буде досягнута угода про розміщення систем протиракетної оборони десь на Місяці. Але перш ніж це станеться, буде втрачена можливість досягти конкретніших домовленостей.

Те, що об’єднує США та Росію, є більшим за те, що їх роз’єднує?

Владімір Путін зазначив, що Росія може скасувати свої зобов’язання за договором зі США 1987 року, яким було припинене розповсюдження ракет короткої та середньої дальності. Це може статися, за словами російського президента, якщо цей договір не буде поширений на інші країни.

Кондоліза Райс, відповідаючи Владіміру Путіну, сказала: те, що об’єднує США та Росію в намаганні протистояти загрозам тероризму та розповсюдженню ядерної зброї, є набагато більшим за те, що їх роз’єднує. Однак міністр закордонних справ Росії Серґєй Лавров заявив, що досягти домовленості щодо систем ПРО так і не вдалося: «Ми, як і раніше, маємо розбіжності в оцінці характеру загрози ракетного розповсюдження, стосовно якої пропонується створювати глобальну систему протиракетної оборони. І ми домовились, що експерти сконцентруються перш за все на спробі виробити спільне розуміння наявних загроз».

Кондоліза Райс за підсумками зустрічі зазначила, що питання залишається таким, що потребує узгодження: «Однак ми домовились, що наші експерти мають працювати над цим терміново», – сказала Райс.

Вашингтон наполягає, що протиповітряний щит у Польщі та Чехії убезпечить США від загрози ударів з боку Ірану. Москва виступає категорично проти такого розміщення систем ПРО і натомість пропонує Штатам спільне використання радару в Азербайджані, який перебуває в управлінні російських військових. Польща та Чехія дали згоду на розміщення на своїй території елементів НАТОвської системи ПРО.

Матеріали до теми:

• До Москви прибувають зі спеціальною місією найвпливовіші діячі адміністрації президента Джорджа Буша
XS
SM
MD
LG