Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Рівненщині: загублені будинки, втрачені бюлетені, надміру старанні міліціонери, але загалом добре


Валентина Одарченко Рівне, 1 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Близько 70% виборців Рівненщини і Волині змогли виявити свої політичні симпатії. Але близько двох відсотків цього права були позбавлені через недосконалість списків. Однак вплинути на загальне волевиявлення мешканців цих областей, половина з яких проголосувала за блок Юлії Тимошенко, ці порушення не змогли, запевняють у місцевих відділеннях Комітету виборців України.

«Група ризику» – заробітчани, про фальсифікацію голосування за яких натякав міністр внутрішніх справ Василь Цушко, на Волині й Рівненщині такою не стала. Навпаки, через упереджене ставлення до цих людей багато хто з них, особливо водії-дальнобійники, не змогли проголосувати, прибувши додому, розповідають селяни у Білій Криниці Рівненського району. Тут діють три транспортних підприємства. Однак ця ситуація була передбачуваною, а от мешканці двох п’ятиповерхівок у Дубні взагалі не були внесені до списку. У 92-й дільниці у Сарнах ( це ПТУ №22 ) були не включені 150 студентів. «Але це поодинокі випадки. Вони не носять системного характеру, бо списки все ж таки були уточнені»,— каже голова Рівненської організації комітету виборців України Олексій Горецький.

Про вибори й забули

Губилися не лише виборці, а й члени дільничних комісій. Член сотої дільничної комісії, комуніст Ананій Грінчак зник напередодні виборів. Як з’ясувалося, чоловік – затятий грибник, тож увечері на «тихому полюванні» спочатку забув про вибори, а потім загубив дорогу додому. Грибника відшукали і повернули до виконання обов’язків.

Віра Кибало: «І нащо йому та печатка?»
(RadioSvoboda.Ua)
А ще рівняни втрачали бюлетені завдяки невігластву членів дільничних комісій. У Рівному недійсними довелося визнати чотирнадцять бюлетенів для голосування вдома, на яких один із членів комісії «забув» поставити свій підпис.

А ще на Рівненщині відзначилися міліціонери. Голова дільничної комісії в селі Кустин Віра Кибало поскаржилася на завзяття дільничого, який виготовив підозрілий, на її думку, паспорт дільниці, та ще й змусив членів комісії поставити у кінці цього самодіяльного документу печатку. «Дільничний інспектор попросив мене поставити на чистому аркуші паперу печатку – мовляв, так сказало його керівництво. Я поставила, а потім мені стало не по собі… Цей зразок був одного кольору. А через певний період з"явився інший колір цієї печатки. І я зрозуміла, що це фікція…»

Генерал Піддубний: «Щось мої перестарались...»
(RadioSvoboda.Ua)
Начальник Рівненського управління УМВС Сергій Піддубний показав цілу купу паспортів виборчих дільниць, вилучених у дільничних Рівненського району. Каже, таке завдання, не передбачене жодним циркуляром, дав своїм підопічним заступник начальника райвідділу просто так, для більшого порядку. «Цей вирішив «прогнутися» і зробити на кожну дільницю схеми понамальовувані… Ну, перестарався – начальник міліції взагалі за те не знав…»
Нелегітимний «паспорт»
(RadioSvoboda.Ua)


За таке «незнання» заступник начальника матиме поки що догану. Службове розслідування триває.

Разом з тим, як повідомляють спостерігачі Комітету виборців України та громадянської мережі «Опора», вибори на Рівненщині та Волині відбулися спокійно і без порушень, які б могли вплинути на їхній результат.
XS
SM
MD
LG