Доступність посилання

ТОП новини

Оскарження результатів виборів у судах. Чи допоможе це соціалістам потрапити у парламент?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Соціалістична партія оскаржує в суді результати парламентських виборів на окремих дільницях на Харківщині. Опротестовувати у суді результати виборів збираються також комуністи. Кількість голосів виборців дозволить комуністам працювати у новій Верховній Раді, на відміну від партії Мороза, яка поки не проходить до парламенту. Що може стати приводом для оскаржень через суди результатів виборів? Чи отримає Мороз через суди тридцять дві тисячі голосів, яких йому не вистачає для подолання тривідсоткового бар’єру?

ГЛАС НАРОДУ:
З якими порушеннями Ви стикалися під час цих виборів?
Олексій, інженер:
- Ні, нічого не помітив, у Києві було ніби все спокійно.
Галина, медсестра:
- Я взагалі на ці вибори не ходила. Набридло все.
Олексій, інспектор:
- Помітив, звичайно. Затягування результатів. Маленька явка була.
Неля, викладач:
- Мій чоловік був спостерігачем. Грубих порушень він не помічав. Технічні моменти були: неправильно заповнений бюлетень, чи вдвох заходили у кабінку, бо старшій людині допомагали.
Олександр Іванович, програміст:
- Я сам з Харкова, у нас все добре пройшло і на цих виборах, і на минулих.


НЕДОБІР...

Віталій Шибко
Соціалістам не вистачає 0,14 відсотка. Тобто, партії Мороза бракує тридцяти двох тисяч голосів. Чи дійсно існують такі голоси, які можуть бути оскарженими? Соцпартія оскаржує результати виборів на окремих дільницях у харківському окружному адміністративному суді. На чому ґрунтуються вимоги партії перерахувати голоси на виборах? Відповідь одного зі впливових членів Соцпартії Віталія Шибка:“Якщо оскаржувати просто заради того, щоб заявити про себе чи зробити воду каламутною, то, мабуть, це не є доцільним. Це не наші методи. А якщо є факти, які засвічують багато порушень, то чому б це не зробити тій партії, яка заявляє, що вона дотримується концепції верховенства права”.

На думку Ігоря Дериглазова, заступника голови Харківського відділення Комітету виборців України, в цілому голосування в регіоні пройшло спокійно, хоча не обійшлося без порушень: “Порушення було з усіх боків. Брудні технології застосовували і коаліція, і опозиція. Але масштаби цих технологій збалансовані, тому, на мою думку, результати виборів відображають реальну картину”.

Але Служба безпеки України помітила порушення виборчого законодавства саме з боку соціалістів. СБУ зафіксувала факт підкупу виборців представниками Соціалістичної партії на одній з виборчих дільниць окружної виборчої комісії у Глибоцькому районі Чернівецької області. СБУ передала до прокуратури необхідні матеріали, на підставі яких порушена кримінальна справа.

ЧИ Є ШАНСИ ПОВЕРНУТИСЯ?

Сам лідер соціалістів Олександр Мороз, підбиваючи попередні підсумки виборів, визнав поразку його партії. “Проходить вона чи не проходить тривідсотковий бар’єр, для неї це поразка”, - заявив пан Мороз. Чи можливий варіант, що, ЦВК, наприклад, нарахує партії Мороза менше трьох відсотків голосів, а суд потім вирішить, що у соціалістів украли саме стільки голосів, скільки бракувало для проходження до парламенту? Як зазначає експерт, голава громадської організації Комітет виборців Україні Ігор Попов, вирішити результат виборів суд не може:
Ігор Попов
“Суд може ухвалити рішення по скасуванню результатів виборів в низці виборчих дільниць. Але соціалістам це не допоможе. Теоретично можна їм звернутися до Вищого адміністративного суду і довести, що через проблеми зі списками не проголосували дуже багато їхніх виборців. Але у Олександра Олександровича немає важелів зараз зробити це”.

У Мороза є шанси повернутися до парламенту, якщо так забажають інші політичні сили, зазначає політолог Віктор Небоженко. Але лише у випадку, якщо створення коаліції буде пробуксовувати з різних причин – тоді соціалісти з Олександром Морозом стануть своєрідною соломинкою для Верховної Ради, в інших випадках, на його думку, соціалістам вже “нічого не світить”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Оскарження результатів виборів у судах. Чи допоможе це соціалістам потрапити у парламент? • Міжнародна преса: що означає заява Ющенка про консультації між переможцями виборів? • До якої коаліції закликає Президент? • Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Розстановка парламентської шахівниці
XS
SM
MD
LG