Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську майже дві доби не могли з’ясувати результати виборів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На 29-ому виборчому окрузі Дніпропетровська майже дві доби приймали протоколи та бюлетені дільничних виборчих комісій. Офіційне пояснення голови окружної комісії: в документах багато помилок і проблеми з комп’ютером. Представники дільничних комісій, яким, щоб здати документацію, довелося не спати дві ночі, вбачають у діях окружкому певну зумисність.

29-ий виборчий округ включає три найбільші райони Дніпропетровська, а це більше сотні дільниць. Під дверима окружної виборчої комісії майже півтисячі членів дільничних, черга здавати протоколи щодо голосування. Дехто з бюлетенями та охороною вже навіть встиг з’їздити додому поїсти. Черзі кінця та краю не видно. Керівники дільничних комісій обурені прискіпливістю окружвиборчкому і тим, як повільно рухається черга.

Здача протоколів тривала дуже довго

Представники виборчих комісій приходять, а їх відправляють додому, бо неправильно оформлені протоколи, виявляється, що між інформацією з малих скриньок, куди голосували вдома, і інформацією з великих скриньок, в які голосували на дільницях, має бути порожній рядок. А його немає.

Одна комісія приїхала ще о другій ночі. Були готові здавати документи повністю. Годинами стояли в холі, до них ніхто не вийшов, щоб пояснити причини затримки. На одну комісію потрібна одна година, а таких комісій більше сотні.

За дверима, де засідає окружна виборча комісія, трохи спокійніше. Голова комісії не робить трагедії з того, що округ запізнюється звітувати перед ЦВК. Людей приймають повільно, бо на те є причини, каже керівник Євген Уськов. В оформленні протоколів є багато технічних помилок.

Виборчі комісії Дніпропетровщини були погано підготовлені

Комітет виборців України теж погоджується – на цих виборах в усій області спостерігачі відзначили надзвичайно низький рівень обізнаності членів виборчих комісій із законодавством та нормами оформлення документів.

Виборчкоми на 80% були укомплектовані з людей, які ніколи не працювали на виборах і не знають елементарних речей, приміром, процедури видачі бюлетенів. Більше того, деякі навіть не хотіли нічому вчитись і не дослухались до роз’яснень спостерігачів, стверджує керівник обласної організації Комітету виборців Станіслав Жолудєв. Ця тенденція простежується в усій області.

Некомпетентність дільничних комісій регіону зауважили вже і у Центрвиборчкомі. Як заявив куратор регіону в ЦВК Михайло Охендовський, лише 16% протоколів із Дніпропетровщини були складені правильно.

Матеріали до теми:

• Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • Дані ЦВК: «Регіони» ведуть перед, БЮТ і НУ-НС разом мають незначну більшість, соціалісти не проходять • Партія регіонів взяла Крим. Але не зовсім • У Луганську затримали протоколи окружних виборчкомів для фальсифікацій? • Ціна коаліції – відсоток або ж кілька депутатських місць • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції... • Дніпропетровщина: порушення не вплинуть на результати голосування • Вибори на Рівненщині: загублені будинки, втрачені бюлетені, надміру старанні міліціонери, але загалом добре • Активність кримчан на виборих була дуже низькою
XS
SM
MD
LG