Доступність посилання

ТОП новини

«ЧП» державного масштабу. Чи готова влада до подібних надзвичайних ситуацій?


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк 16 жовтня оголошене Днем національного трауру за загиблими мешканцями Дніпропетровська, що постраждали від вибуху газу у будинку сто двадцять сім на вулиці Мандриківській. Кількість жертв — 16 осіб.

ГЛАС НАРОДУ:
Як, на Вашу думку, реагують чиновники у подібних надзвичайних ситуаціях?
Анатолій, водій:
- Дуже погано. МНС, їх підготовка, техніка - усе дуже на низькому рівні. Більше вони роблять тільки для того, щоб заробити собі рейтинг.
Марія Василівна, пенсіонерка:
- Адекватно. Правильно. Мені так владу зараз шкода з тими ситуаціями, які зараз складаються. Влада зараз загнана в глухий кут - весь час щось стається.
Олександр Володимирович, менеджер:
- Реакція влади зараз є. І кошти виділили, і на місце виїхали. Працюють, мабуть, цілодобово, робота у них теж нелегка.
Тетяна, філолог:
- Бездіяльність повна у нашого уряду. Він нічого не робить. Неправильно і не дуже швидко діє. Як приватні котеджі будувати, то і техніка є, а як таке сталося - то нема.
Микола Іванович, інженер:
- Нашій владі потрібно більше звертати увагу на людей. Швидше реагувати і робити швидкі, грамотні та позитивні кроки. А не тільки говорити про це.


ЧИ ОТРИМАЮТЬ ПОСТРАЖДАЛІ ОБІЦЯНІ ЇМ КОМПЕНСАЦІЇ?

Аварійно-пошукові роботи у пошкодженому вибухом будинку тимчасово призупинили. Існує небезпека обвалу однієї зі стін, повідомляє з місця події місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська:

“За даними міністрів, із усіх мешканців даного будинку дві родини уже придбали житло собі на вторинному ринку і тепер чекають компенсації від влади. І ще приблизно 120-140 сімей заявили про бажання створювати власний кооператив і будувати власний новий будинок. А влада обіцяє, що його можуть спорудити уже приблизно за рік. На це підуть державні кошти і кошти благодійників. Міністр МНС України Нестор Шуфрич запевняє, що “160- квартирний будинок може бути збудований за 1,5 року. Це уже підтвердили 4 будівельних компанії”.

ІДЕЯ БУДІВНИЦТВА НОВОГО ЖИТЛА ТА ГРОШОВІ КОМПЕНСАЦІЇ

Однак не всі постраждалі схвалюють ідею про будівництво нового житла. Ірина мешкала у другому під’їзді постраждалого будинку. За її словами, на зведення нових помешкань потрібен час.

“Якщо будувати дуже швидко, буде неякісно. А довго чекати — і де жити? Необхідно, щоб дали якусь квартиру зараз, якусь компенсацію. А будівництво будинку – це не реально”.

Віце-прем’єр Андрій Клюєв запевнив мешканців зруйнованого будинку, що вони отримають грошові компенсації на придбання житла і відшкодування майна у повному обсязі.

Між тим, ціни на квартири у Дніпропетровську різко пішли вгору. Міністр з надзвичайних ситуацій України Нестор Шуфрич звинуватив у цьому рієлторів і пригрозив їм податковою інспекцією і прокуратурою.

АВАРІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ ЗМУСИЛА ЗАНЕПОКОЇТИСЯ МІСЦЕВУ ВЛАДУ ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ

Так, голова Херсонської обласної державної адміністрації Борис Силенков висловив невдоволення станом газових мереж у регіонах і попередив чиновників про особисту відповідальність за можливі подібні надзвичайні ситуації. А чи зробила для себе висновки місцева влада Алчевська Луганської області, де два роки тому через пошкодження системи опалення тисячі людей залишилися мерзнути у своїх оселях в тридцятиградусний мороз. Повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода Ярослав Гребенюк:

“За словами начальника управління житлово-комунальним господарством Алчевська Анатолія Погрібняка, усі котельні міста учора були увімкнуті і функціонують нормально. У першу чергу до централізованого опалення під"єднали медичні та освітні заклади. Керівник області Олександр Антипов почав готувати звернення до прокуратури, щоб вони прореагували на дії посадових осіб у районних містах Луганщини, де погано підготувалися до зими. У перелік цих міст Алчевськ не включений, в облдержадміністрації вважають, що там підготовка пройшла нормально”.

ЯКІ ЗАКЛАДЕНІ ВИДАТКИ У ДЕРЖАВНОМУ БЮДЖЕТІ НА ВИПАДОК НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ?

Потерпілим у аварії в Дніпропетровську держава виділила 94 млн. грн., ще 10млн. грн. направив постраждалим благодійний фонд Рината Ахметова "Розвиток України". Чи отримують ці кошти адресати? Що обіцяє і що робить влада для ліквідації наслідків надзвичайних подій? Скільки грошей для таких випадків передбачено у державному бюджеті України.

ПІЛЬГИ ВІД ДЕРЖАВИ ЖЕРТВАМ СКНИЛІВСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Від часу Скнилівської трагедії, яка забрала життя 77 людей, минуло 5 років, а деякі потерпілі і досі чекають обіцяних владою матеріальних компенсацій. Загальна кількість постраждалих у катастрофі внаслідок падіння винищувача під час святкового авіашоу на Скнилівському летовищі становить півтисячі осіб, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

"Людина, яка внаслідок падіння літака зазнала ран на плечі, отримала матеріальної допомоги більше 200 тис. грн. А двоє молодих чоловіків, які втратили по нозі, отримали від держави по 60 тисяч гривень. Поодиноким особам поліпшили житлові умови чи відправили інших дітей у Київ на навчання. Якісь певні пільги від держави отримали одиниці”.

ВИБАЧЕННЯ ОЛЕКСАНДРА КУЗЬМУКА

На рік раніше, у дві тисячі першому, розбився літак ТУ-154 за рейсом Тель-Авів-Новосибірськ. Загинули 78 людей. Причиною аварії називали українську ракету, котра влучила у лайнер під час воєнних навчань. Міністерство оборони України відкидало усі звинувачення у своїй причетності до трагедії, а згодом, каже військовий експерт Валентин Бадрак, цей інцидент прискорив відставку тодішнього керівника відомства Олександра Кузьмука:

“Спочатку визнали, потім не визнали. Ізраїльський бік вимагає компенсації, і сьогодні дуже важко сказати про те, куди ця історія, в який кінець дійшла, який кінець її і чи є він. Пам’ятаю, 2 роки тому пан Грищенко був з візитом в Ізраїлі, я тоді його супроводжував, то він фактично вибачався за ситуацію як міністр”.

ВІДШКОДУВАННЯ І КОМПЕНСАЦІЇ В НОВОБОГДАНІВЦІ

Селище Новобогданівка Запорізької області вже зажило сумної слави "порохової діжки". За два роки там тричі спалахували склади з артилерійськими снарядами. Якщо вперше на ліквідацію наслідків у дві тисячі четвертому році знадобилося тринадцять днів, то за рік пожежу вдалося локалізувати за майже чотири години. Влада пообіцяла відремонтувати пошкоджені будинки, навіть газифікувати селище. Що з обіцяного вдалося зробити, розповідає селищний голова Новобогданівки Микола Малахів:

“Сьогодні відновлювальні роботи продовжуються, близько тисячі будинків. Якщо все буде благополучно, то до кінця цього, до початку нового року ми закінчимо. Якби ж гроші виділяли вчасно! А так на дитячий садок і досі кошти не поступили. Компенсації не було, і готівки ніхто не отримував. Тільки ремонт. Зараз асфальт проклали, школу відремонтували, дитячий садок відремонтували”.

ХТО ВІДШКОДОВУЄ ЗБИТКИ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ЗАКОРДОНОМ?

Чотириста сімдесят мільйонів гривень закладено у цьогорічний державний бюджет України для ліквідації наслідків надзвичайних подій, повідомляють у Міністерстві фінансів. А у Латвії відшкодування збитків потерпілим внаслідок вибуху газу чи пожежі відбувається за рахунок місцевих громад зі власного бюджету, каже кореспондентка Радіо Свобода у Прибалтиці Людмила Пилип.

“Одна з трагічних подій у Латвії сталася в лютому цього року, коли внаслідок пожежі в пансіонаті для інвалідів ”Регі” загинули 25 осіб. Мешканці пансіонату перебувають на повному фінансовому забезпеченні держави, і кошти на його відновлення вже вкладені в проект бюджету на наступний рік.

В інших випадках, коли внаслідок пожежі чи вибуху газу руйнуються будинки та квартири, фінансову допомогу потерпілим у Латвії надають місцеві органи самоврядування зі власного бюджету. Сума одноразової допомоги коливається від 200 до 1000 доларів, інколи і більше. Усе залежить від завданих збитків та фінансових можливостей відповідного самоврядування. Також потерпілим виділяється тимчасове помешкання з наступним виділенням квартири з житлового фонду самоврядування.

Однак, якщо квартира, що згоріла, була приватизована або будинок був приватним, практично усі витрати лягають на долю потерпілого власника. З огляду на це в Латвії усе більше мешканців страхують своє житло”.


Аналізуючи причини і наслідки аварії у Дніпропетровську, фахівці радять системно підходити до запобігання таким ситуаціям, адже сплив термін експлуатації систем газо- і електропостачання, які були створені ще в радянський час.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• ФОТОГАЛЕРЕЯ: Зруйнований будинок, зруйновані життя. Трагедія в Дніпрпетровську. • Газовий вибух у в Дніпропетровську стався з недбальства «Дніпрогазу» • Вибух у Дніпропетровську: зумисні дії чи недбальство?
XS
SM
MD
LG