Доступність посилання

ТОП новини

Президент Джордж Буш заявив, що система протиракетної оборони на європейській території потрібна конче і невідкладно


Юрій Дулерайн Президент США Джордж Буш попередив про можливі наслідки ядерних амбіцій Тегерана, виступаючи у Національному університеті оборони у Вашингтоні. За його словами, якщо Іран має намір виготовити ядерну зброю, а міжнародна спільнота не зробить необхідних кроків, щоб запобігти цьому, то Іран, можливо, посідатиме таку зброю у недалекому майбутньому.

«Ми мусимо сприймати це серйозно вже тепер.Торік у листопаді Іран провів військові маневри, у перебігу яких він запустив балістичні ракети, здатні сягнути Ізраїля й Туреччини, а також американських військ, базованих у регіоні Перської затоки», - сказав президент і додав, що за даними розвідки, до 2015-го року Іран зможе здійснити удари по території Сполучених Штатів та по багатьох європейських союзниках. Тому «потреба протиракетної оборони у Європі реальна й невідкладна», наголосив Буш.

Президент, на думку коментаторів, прагнув заспокоїти Москву й залучити її до участі у створенні системи протиракетної оборони, оскільки «потенційна загроза торкається всіх нас... Ми всі перебуваємо під загрозою атак балістичними ракетами, тож ми повинні об’єднатися для відповіді на цю загрозу», – сказав Буш. Він загалом позитивно оцінив пропозицію президента Владіміра Путіна використати в новій системі російську радарну станцію стеження в Азербайджані, назвавши це «частиною ширшого зусилля залишити Холодну війну позаду».

На погляд Буша, можна буде «сягнути безпрецедентного рівня стратегічної співпраці» між Сполученими Штатами й Росією. Та все ж план розташування елементів системи ПРО у Польщі й Чехії залишається актуальним.
XS
SM
MD
LG