Доступність посилання

ТОП новини

Російський міністр Христенко вірить в ефективні енергетичні відносини між Києвом і Москвою


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Росія і Україна можуть завжди будувати ефективний діалог з енергетичних питань, якщо українські партнери матимуть інтерес і бажання. Про це заявив російський міністр промисловості та енергетики Віктор Христенко, відповідаючи на запитання, який вплив матиме нова коаліція на стосунки між Києвом і Москвою в енергетичній галузі. Христенко перебував з візитом у Брюсселі незадовго до саміту ЄС – Росія.

Віктор Христенко
(official site)
Керівник Мінпроменерго РФ Христенко нагадав, що він у російському уряді вже 10 років, і за цей час співпрацював з багатьма українськими колегами, які нині перебувають у різних партіях і різних коаліціях. Тож Христенко впевнений, що Москва завжди зможе будувати ефективні енергетичні відносини з Києвом. Про саме створення коаліції міністр сказав так:

«Все, що стосується формування коаліції і визначення урядових структур, це, безумовно, внутрішня справа України. І я до цього, незважаючи на своє українське прізвище, можу ставитися в цілому, як громадянин сусідньої країни, лише з повагою і надією, що цей процес призведе до появи відповідальних, легітимних властей тощо».

Що ж до ідеї спрощення схеми поставок газу з Росії до України і усунення посередників на цьому ринку, міністр Христенко нагадав, що, безумовно, справою самих компаній є визначати, якими інструментами користуватися. Він зазначив, що багато з цих інструментів застосовувалися і застосовуються, щоб звести до мінімуму цінові наслідки лібералізації поставок газу на ринок України.

Для безпеки Європі потрібно багато енергетичних постачальників

За десять днів до саміту ЄС-Росія, який відбудеться 26-го жовтня в Португалії, Христенко підписав з Комісаром ЄС з енергетики Андрісом Пієбалгсом восьму підсумкову доповідь щодо енергодіалогу ЄС-Росія. Серед іншого документ передбачає створення механізму раннього інформування в галузі енергетики, завдяки якому Євросоюз і Росія обмінюватимуться даними щодо попиту і поставок енергоносіїв у далекій і середній перспективі, а також оперативною інформацією щодо найважливіших питань в енергетичній галузі.

Пієбалгс і Христенко також обговорили пропозицію Єврокомісії щодо децентралізації енергоринку, адже Брюссель хоче відокремити транспортування і поставки енергоносіїв. Вони домовилися створити групу експертів, які вивчатимуть цю пропозицію. Щодо іншої ідеї Єврокомісії — урізноманітнити джерела поставок енергії — комісар Пієбалгс запевнив, що Росія лишатиметься постачальником нафти й газу до Європи, адже ці поставки становлять 25% європейського енергетичного споживання. Однак для ліквідності ринку, а також для безпеки поставок важливо мати багато постачальників, так багато, наскільки можливо залучити до ринку, заявив Комісар ЄС з енергетики.

Матеріали до теми:

• Таємний газовий борг України «Ґазпрому» • Олександр Гудима: Газпром сам собі заборгував • Григорій Явлінський: Чергове загострення газових відносин України і Росії – не випадкове • «Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано • І ЗНОВУ ОСІНЬ...ЗНОВУ ГАЗ... Від чого залежить ціна кремлівського блакитного палива для України? • Російсько-середньоазійський газ і українська коаліціада • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему
XS
SM
MD
LG