Доступність посилання

ТОП новини

Раїса Богатирьова: "Партія Регіонів не готувалася до роботи в опозиції"


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.


Гість Свободи: Раїса Богатирьова -- одна з лідерів Партії регіонів.

Роман Скрипін: Пані Богатирьова, ваша партія, очевидно, набирає більшість голосів, хоча різниця не така й велика, лише близько 1% різниця поміж вами і БЮТ.

Скажіть, будь ласка, Ви очікували, що конкуруватимете за перше місце з БЮТ?


Раїса Богатирьова: Переконана, що результати, які ми зараз маємо, і ті, які ми отримаємо в кінцевому випадку, будуть очікуваними для виборців: і для наших, і для тих, які підтримували інші політичні сили.

Не секрет, що Партія регіонів була лідером цих перегонів, і не секрет, що вона здобуває зараз перемогу у підрахунках ЦВК. На другому місці і був, і залишається БЮТ. Можу тільки привітати цей блок з тим, що вони значно покращили свій результат. Таким чином взагалі на узбіччя політичного життя перевели своїх політичних партнерів НУНС.

Так що несподіванки якоїсь не відбулося. Єдине, що, ще раз кажу, можна привітати БЮТ з тим, що вони приростили набагато більше, ніж очікувала “НУ” від них.

Можна привітати всіх, хто долає 3% бар’єр.

Як Ви вважаєте, пані Богатирьова, чому затримується підрахунок голосів, власне, на півдні та сході, саме там?
Відповідно до закону і рішень ЦВК, кожен виборчих округ має рівну кількість дільниць, а щільність населення впливає на те, скільки виборців рахується за дільницею. І саме ця щільність населення на дільницях сходу і півдня не дали можливості швидко рахувати ці голоси.

Ми на зв’язку з усіма спостерігачами нашими, і цікавилися в міжнародних спостерігачів. Дійсно є підстави, в яких нас звинувачує і пан Турчинов, і “НУ”, що ми зволікаємо, начебто з тим, щоб когось додатково провести до парламенту. Підстав таких заяв немає.

Тому я думаю, що в кінцевому варіанті за кілька годин ЦВК буде мати всі результати з цих дільниць, з цих округів, які розташовані в Луганській області, і в АРК, про які зараз йшла мова.

За паралельним підрахунком голосів, які провадить так само і Партія регіонів, соціалісти не потрапляють у парламент. Можливо, дані помінялися? Можливо, вже за даними паралельного підрахунку Партії регіонів, соціалісти вже потрапляють в парламент?

Паралельний підрахунок голосів – це не є результат виборів. Це орієнтовні дані, на які хто як хоче, той так і орієнтується. І я переконана, що ми можемо обговорювати тільки встановлені ЦВК результати. Мені хотілося б, щоб соціалісти пройшли до парламенту.

Ми їх можемо обговорювати, коли ЦВК встановить ці результати. А чому Вам хочеться, щоб соціалісти потрапили до парламенту?

Вони були нашими партнерами по коаліції в парламенті 5-го скликання і, переконана, мають таке ж бажання працювати і в наступному парламенті, як і інші політичні сили, які з ними змагалися.

Бажання мали всі, хто брав участь у виборах, в тому числі і пані Вітренко, яка опиняється знову поза парламентом.

Як Ви вважаєте, хто допоміг Литвину потрапити в парламент? Адже, за даними ЦВК (очевидно, вони кардинально не поміняються, оскільки 85% бюлетенів вже пораховано), вони проходять у парламент.


Переконана, що Литвину допоміг сам Литвин. І, мабуть, на цей раз він по-іншому організував свою кампанію і свою агітацію.

Я обговорювала з Володимиром Михайловичем, як вони і планували, як вони цю кампанію працювали. І якраз у мене є підстави говорити, що по-іншому організована робота дала можливість особисто Литвину переконливим бути перед виборцями у тих регіонах, де його підтримали.

А які регіони підтримали Литвина?

У мене зараз перед собою немає такої карти, щоб я могла сказати, де більше, а де менше.

Знаю, що Регіони здобули перемогу в 10 регіонах нашої країни, бо це мене цікавить.

Яка область саме підтримала пана Литвина більше і дала йому можливість пройти, то треба подивитися.

Ви хочете, щоб соціалісти потрапили в парламент і знову долучилися до вашої коаліції, а стосовно Литвина?

Ну, Ви дипломатично відповіли, тому що можна дискутувати, хто дійсно допомагав Литвину потрапити в парламент, хто не допомагав, оскільки для цього потрібен фінансовий ресурс.

Між вами я бачив приязні взаємини, між Вами і Литвиним. Це лишилося, звичайно, поза кадром у телеканала “Інтер”...


А з ким у нас немає приязних стосунків?

Ну, я не бачив, щоб Ви так обіймалися з Юлією Тимошенко. Розумієте? А з Литвиним цілувалися. В щічку, звичайно.

У мене з нею нормальні стосунки. І навіть цілуємося з Юлією Тимошенко, коли зустрічаємося.

Так?

Так. Ну, ми ж не вороги. Ми українці, ми не є ворогами. Ми політичні опоненти, а завтра ми будемо обговорювати державні проблеми в парламенті і будемо представляти політичні сили, суб’єкти політичного переговорного процесу.

(RadioSvoboda.Ua)
Тобто, в парламенті ми б’ємося, а поза парламентом ми цілуємося... Виходить, що так?

По всякому буває і поза парламентом.

Про соціалістів я згадав, щоб вони долучилися до коаліції, а Ви хотіли б, щоб Литвин долучився до коаліції? Чи говорили Ви попередньо з ним за чашечкою чаю про те, що Литвин може долучитися до коаліції, яку очолить, можливо, Партія регіонів?

Ми не говорили з Литвиним про коаліцію, оскільки і позиція нашої політичної сили, і, переконана, позиція інших політичних сил, які мають можливість пройти до парламенту, полягає в наступному. Як тільки кожен буде мати результат, тобто буде знати, скільки в нього народних депутатів може бути в парламенті, з огляду на це ми будемо і формулювати свої пропозиції для політичних сил щодо формування коаліції.

Переконана, що така розмова буде йти і з “НУ”, і з блоком Литвина, якщо потраплять соціалісти, то і з соціалістами, і з комуністами, такі пропозиції і БЮТ будуть надані.

Але комуністи вже заявили, зокрема Грач, про те, що якщо Литвин долучиться до коаліції, то комуністи до неї не увійдуть.

Грач не єдина особа, яка вирішує в КПУ такі питання. Хоча в них є дисципліна, але він, сам Грач, не замінює собою політраду партії.

Очевидно, дисципліна не така, як у Партії регіонів, трошки менша...

У нас дисципліна демократичної партії, партії, яка визнає внутрішню конкуренцію, але при обговоренні рішення і дискусії, але коли приймає рішення, то виконує на 100%.

Питання в контексті того, що бачили всі українці на телеекранах минулої ночі. Це була ніч виборів, як правило, були телемарафони.

Скажіть, це здалося або дійсно Ваші співпартійці так дуже нервували і, чесно кажучи, “плавали” з відповідями та аргументацією, дебатуючи зі своїми, скажімо так, конкурентами?


А кому це так здалося?

А мені особисто. Це мій суб’єктивний погляд...

Це, правильно, суб’єктивний погляд.

Я це визнаю.

Але Богословська, Шуфрич, пан Сівкович не сказали нічого такого, щоб воно переконало. Таке враження, що ви були не готові до таких результатів виборчих перегонів.


Ви знаєте, я думаю, що ми демонстрували, демонструємо абсолютно спокійну, зважену позицію, оскільки ми переконані в тому, що ми здобуваємо перемогу.

Не знаю, чому Вам суб’єктивно здалося, що вони не були аргументовані. Але хочу сказати, що наша позиція щодо розбудови компромісної демократії серед політичних еліт, вона й надалі буде здійснюватися.

Пані Богатирьова, оцінки різні. Західна преса трактує події в одному ключі, російська, очевидно, в іншому і дещо спантеличено. Мало хто передбачав, що дійсно Партія регіонів конкуруватиме з БЮТ, давайте віддавати належне.

Тим не менше стосовно російської реакції. Чи привітав уже Путін ще раз Януковича з перемогою? Не сприймайте це, як анекдот, звичайно. Але чи були вітання з того боку?


Переконана, що вітання можна очікувати будь-кому, в тому числі і Партії регіонів, коли є кінцевий результат. Оскільки ми зараз з Вами чекаємо цих результатів, думаю, що заздалегідь обговорювати питання ми не можемо, оскільки вітання такого не було.

Ну, Путін же кілька разів вітав Януковича. Пам’ятаєте...

Ще раз кажу, що вітання такого не було. Конкретно на Ваше питання....

(RadioSvoboda.Ua)
Не було?

Без сумніву.

Тут можна говорити про реакцію і спостерігачів з Росії, і спостерігачів з Європи, які сходяться в одному, що вибори відбулися, що ці вибори дійсно були виходом з політичної кризи, і політична криза була вирішена політичними інструментами, суто політичними інструментами. Це плюс для української демократії і для парламентаризму українського. І вибори пройшли все ж таки демократично, прозоро у відповідності до закону, до якого є питання, до цього закону. Але все-таки відбулися.

Я не бачу в цих трактуваннях і в назвах цих статей, які зараз були приведені, якихось, знаєте, таких закидів у бік Партії регіонів, які б дали нам сьогодні можливість говорити про те, що Європа або Росія сумніваються в лідерстві Партії регіонів.

Йдеться не про сумнів. Дивіться, пан Гризлов дозволяє собі заявити: “В Україні буде мутна і невизначена політика”,

Ви з цим погоджуєтеся?


Пан Гризлов для Партії регіонів не є визначальною політичною фігурою. Ми можемо говорити тільки про одне: будь-яке висловлювання людини, яка про себе говорить, вона мусить давати собі звіт і оцінку.

Я вважаю, що український виборець обрав ті політичні сили і привів до влади ту політичну силу, яку він вважає за необхідне. І для українських політиків, і для Партії регіонів головним є національний виборець (підкреслюю: національний), а не те, що говорять наші або східні, або західні сусіди.



НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG