Доступність посилання

ТОП новини

Нові свідоцтва про брутальне попрання людських прав у М’янмі: на допомогу правозахисникам приходять наука й техніка


Кирило Булкін Київ, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Генеральний секретар ООН Бан Ґі-Мун обговорить з Радою Безпеки ООН ситуацію, яка склалася в М’янмі (колишній Бірмі). Вона залишається напруженою, урядові війська та поліція посилюють репресії проти учасників акцій протесту. Тим часом правозахисники фіксують випадки брутальної зневаги прав людини у М’янмі.

Американська Асоціація розвитку науки розробила програму стеження за подіями у М’янмі за допомогою високоякісних фотографій з супутника.

Ця асоціація є приватною неурядовою організацією, і, як каже директор її правозахисних програм Мона Юніс, вони вже давно шукали можливості поставити технології на службу захисту прав людини: «Понад 30 років асоціація через свої наукові та правозахисні програми співпрацювала з науковцями, щоб захищати права людини у всьому світі. Ми робимо це, зокрема, за допомогою новітніх технологій».

Ларс Бромлі очолює проект, пов’язаний з Бірмою. Він розповів Радіо Свобода про мету цього проекту: задокументувати факти порушень прав людини так, щоб це можна було б використати в судовому розгляді: «Вони знищують села, вбивають людей, встановлюють на полях міни, періодично обстрілюють селища, розміщують снайперів навколо рисових полів, щоб люди не могли вести сільського господарства. Також вони переміщують селища з одних місць на інші, ближчі до військових таборів».

Супутникова програма підтверджує звинувачення Ларса Бромлі

Наприклад, на одній серії фото видно групу будинків, тоді як на іншій, зробленій через деякий час, від цих будинків залишились тільки руїни.

Також на окремих серіях фотографій видно швидке зростання військових таборів і виникнення поблизу них селищ – на схилах, де раніше не було поселень.

На думку Бромлі, це означає, що військові примусово переселяють селян у райони, де всі їхні дії можуть бути під контролем військових.

Бромлі пригадує, що схожу кампанію проводила колись влада Зімбабве, і правозахисникам завдяки знімкам з супутника, вдалося довести факти порушення прав людини. Тепер вони сподіваються використати таку саму технологію в М’янмі
XS
SM
MD
LG