Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі шукає правильний тон щодо Путіна (Французька преса)


Олекса Семенченко 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Французькі газети широко коментують перший офіційний візит нового президента Франції Ніколя Саркозі до Москви. Ставлення Саркозі до Росії є жорсткішим, ніж у його попередників, але він має знайти правильний підхід до президента Путіна, щоб не зашкодити інтересам Франції.

Ніколя Саркозі та Владімір Путін під час зустрічі у Москві, 9 жовтня 2007 р.
(AFP)
Впливовий щоденник «Le Monde» містить статтю під заголовком «Ніколя Саркозі шукає вірного тону стосовно Москви». Газета повідомляє, що на порядку денному перемов є суперечливі проблеми Ірану та Косова. У статті мовиться: «Очікується, що президент Франції… задасть новий тон стосункам із Кремлем, які були б більш уважними до почуттів країн східної Європи, що зійшли з радянської орбіти, і позбавленими улесливості, яка була характерною для його попередника – Жака Ширака. Проте водночас Париж хотів би уникнути конфронтації. Це складна гра, беручи до уваги економічні потреби Франції… Що ж до російської дипломатії, яка використовує енергетичні важелі (і у серпні пан Саркозі називав це «брутальністю»), то менша залежність Франції від сибірських енергоносіїв порівняно з Німеччиною залишає їй більше простору для маневру».

Інша газета «Le Figaro» публікує статтю під назвою «Саркозі обкатує свою нову дипломатію у Москві». Видання повідомляє, що, вирушаючи до Москви, французький президент окреслив мету візиту: «Захистити наші інтереси і щиро поговорити про те, що думаємо»… У Парижі кажуть, що готові взяти до уваги бажання Росії підняти голову, її особливу історію колишньої імперії і приниження, що настало після її розпаду. Готові її розглядати як «значного актора у міжнародних стосунках». Проте не може бути й мови, щоб Саркозі «відійшов від своїх засадничих принципів».

Виборчі обіцянки Саркозі щодо Росії

«Le Journal du Dimanche au Quotidien» пише: «Нема сумніву, що Ніколя Саркозі має намір продемонструвати в Москві майстерність балансування… У перебігу першого візиту як голови держави до столиці Росії президент Республіки мав намір заторкнути у розмові з Владіміром Путіним «незручні» проблеми. Дипломатичною мовою це означає, що два державні діячі збираються розмовляти «щиро», не уникаючи таких тем, як статус Косова, іранська криза та делікатне питання прав людини у найбільшій країні світу».

А далі щоденник зазначає: «Ще у час передвиборної кампанії стало зрозуміло, що слід чекати змін у французькій дипломатії. Ось деякі цитати: «Коли думаю про те, що ті, хто докоряє мені за зустріч із Бушем, самі потискають руку Путіну, мені стає смішно». Або ще: «Якщо мене оберуть президентом, моїм обов’язком буде потиснути руку президентові великого народу. Та це не завадить сказати Путіну: «Послухайте, нас непокоїть те, що відбувається у Чечні».

Матеріали до теми:

• Дипломатичне менью на французько-російських переговорах • Візит президента Франції Ніколя Саркозі до Росії: чи змінює Франція свою, колись виразно проросійську, позицію?
XS
SM
MD
LG