Доступність посилання

ТОП новини

Пам’яті жертв Сандармоху. 70-річчя від дня розстрілу в урочищі Сандармох українських політиків, науковців та митців


Президент взяв участь у заходах пам’яті розстріляних у сталінських таборах українців. 2 листопада 2007 року
Президент взяв участь у заходах пам’яті розстріляних у сталінських таборах українців. 2 листопада 2007 року
Київ 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні над Києвом плачуть небеса, на Прорізній вулиці столиці біля пам’ятника режисерові Лесю Курбасу стоять кілька десятків людей із українськими державним прапорами, прапорами політичних партій… Зібралося і чимало людей похилого віку зі скромними букетиками квітів: кияни відзначають 70-ті роковини від розстрілу в урочищі Сандармох у Карелії в Росії визначних діячів української політики, науки, мистецтва.

Панахида і мітинг біля пам’ятника Лесеві Курбасу зібрали представників сучасної громадськості, політиків, науковців. Квіти до пам’ятника поклали Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, керівники Києва та Київської області.

Колишній політв’язень, представник громадського товариства «Українські Соловки» Василь Овсієнко нагадав, що самого лише 3 листопада 1937 року у Сандармоху загинули 134 так звані «українські буржуазні націоналісти», а насправді – еліта української політики, науки і мистецтва: драматург Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, вчені Степан Рудницький, Сергій Грушевський та Володимир Чехівський, письменники Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та багато інших.

Сімдесят років тому радянська влада розстріляла загалом принаймні 290 українських науковців, письменників і політиків. Розстріли проводили на честь 20-ї річниці жовтневого більшовицького перевороту за рішенням Особливої трійки Управління НКВС по Ленінградській області.

Наприкінці жовтня в’язнів перевезли з Соловків, із Соловецького концентраційного табору, до карельського міста Кем, звідти залізницею до міста Медвеж’єґорска, де був слідчий ізолятор. А з ізолятора чекісти вивозили групи арештантів вантажівками до лісового урочища Сандармох, на місце розстрілу. Тіла розстріляних із кульовим отвором у потилиці поховані у 150 ямах розміром 4 на 4 метри.

Президент закликає не забути

Президент Віктор Ющенко у своєму слові навів цифри: 1200 томів НКВС по Соловецькому етапу, сотні тисяч розстріляних у 1936–1939 роках, тисячі і тисячі селян, загиблих у Голодомор 1932–1933 років.

Голова української держави закликав керівників держав колишнього СРСР спільно напрацьовувати матеріали, які стосуються сталінського терору і чисток 1930-х, не допустити, щоб правду про невинно засуджених і розстріляних, а також усіх, хто пройшов через репресивну радянську машину, було спотворено або забуто і разом вшанувати пам’ять жертв тоталітарних репресій.

Віктор Ющенко також повідомив, що підписав указ про надання допомоги жертвам політичних репресій, і подякував керівникам Київської міської держадміністрації за рішення назвати один зі столичних проспектів іменем видатного українського режисера Леся Курбаса.

Панахида і мітинг швидко скінчились, державотворці роз’їхались у справах, а пересічні кияни ще довго стояли біля пам’ятника Лесю Курбасові, поминаючи тих, чиї життя знищила сталінська тоталітарна машина.

В інтерв’ю Радіо Свобода Василь Овсієнко висловив сподівання, що цієї суботи, а це Дмитрівська поминальна субота, по всіх церквах поминатимуть жертв Соловецького етапу.
XS
SM
MD
LG