Доступність посилання

ТОП новини

Польща допоможе родинам шахтарів, які загинули на шахті в Донецьку


Єва Поштар Варшава, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Впливовий польський щоденник «Газета виборча» започаткував у понеділок акцію допомоги родинам шахтарів, котрі загинули на шахті імені Засядька в Донецьку. Трагедія в Україні нагадує полякам подібні трагедії на польських шахтах.

Повідомлення про трагедію у Донецьку надійшло майже через рік після катастрофи на польській шахті «Галемба», коли від вибуху метану загинули 23 гірники. На заклик щоденника «Газета виборча» допомогти родинам загиблих українських шахтарів відгукнулись громадські та державні організації, благодійні фонди, та польські українці.

Розповідаючи Радіо Свобода про новий суспільний рух на допомогу Україні, координатор акції, журналіст Марцін Войцєховський сказав: «Ми переконані, що не можна стояти осторонь такої трагедії. Перше, що нам прийшло на думку, допомогти родинам загиблих гірників. В першу чергу дітям. Звідси народилась ідея запросити їх до Польщі. Вони могли б приїхати до Польщі на зимові або літні канікули».

Звідки візьмуть кошти?

На заклик щоденника «Газета виборча» відгукнулись школи. Серед них український ліцей у місті Лігниця, що у півенно-західній Польщі. Директор ліцею Анна Гаврильчак-Маланчак наголосила, що самі учні школи виявили бажання запросити у Лігницю дітей з України. Лігницькі діти під час Різдвяних Свят збиратимуть кошти для проведення акції. Вони ходитимуть з вертепом та співатимуть колядки по хатах, де живуть українці.

Анна Гаврильчак-Маланчак : «Я думаю, що цінним є те, що самі діти вийшли з пропозицією. Наші діти хочуть, щоб діти з України почували себе тут добре. Хочуть для них організувати програму перебування. На початку вони хотіли, щоб українські діти ходили разом з ними до школи, потім ще на тиждень хотіли забрати їх до своїх домівок. Однак цього питання ми ще не вирішили на сьогоднішній день».

Координатор акції Марцін Войцєховський сподівається, що до Польщі зможуть запросити велику кількість дітей з України: «Гроші на цей захід обіцяв дати Національний центр культури. Вони виділені у бюджеті на проведення державного проекту польсько-українського обміну молоді. Сподіваємось, що багато шкіл відгукнеться на наш заклик. Тоді можна буде запросити до Польщі дітей з інших регіонів України, не лише з Донецька. У програмі зможуть взяти участь кілька тисяч дітей з України».

Національний центр культури, що діє в структурах польського Міністерства культури та національної спадщини, має виділити кошти на оплату квитків для українських дітей. Будуть виділені гроші на виплату добових для дітей та опікунів, а також гонорарів для перекладачів. (Про подробиці можна довідатися на сайті: www.nck.pl/?wu).

Хочуть запросити і 100 молодих українських футболістів

Марцін Войцєховський також повідомив Радіо Свобода, що серед тих, хто підтримав акцію, є також голова Національної футбольної федерації Міхал Лісткєвич. Він обіцяв, що у березні проводитимуть футбольний матч Польща – Україна. Прибуток від матчу передадуть на допомогу потерпілим у трагедії в Донецьку. Пан Лісткєвич заявив, що влітку Національна футбольна федерація запросить до Польщі 100 молодих українських футболістів із Донецької області для навчання у спортивних вишколах.

Чи підтримають заклик взяти участь в благодійній акції, започаткованій «Газетою виборчою», українські компанії, які зараз працюють у Польщі? Про це Радіо Свобода поцікавилося в найбільшого українського інвестора у Польщі «Індустріальний Союз Донбасу – Польща».

Речник компанії «ІСД – Польща» Яцек Ленскі сказав: «Належало б відповісти на питання про сенс того, щоб польське відділення української компанії підтримало цей заклик. Фірма має свій осередок у Донецьку, тому, на мою думку, вона буде працювати на місцях. Однак, мені не відомі подробиці цієї справи».

Матеріали до теми:

• Що робити з вугільною промисловістю? • Хто такий Засядько? Що собою становить шахта його імені? • Вугільна трагедія • Копальня-вбивця імені Засядька • Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України • Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG