Доступність посилання

ТОП новини

Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе


Ірина Халупа Прага, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 5 січня наступного року грузини обиратимуть президента. Після нещодавніх заворушень та запровадження надзвичайного стану президент Міхеїл Саакашвілі призначив дату дострокових президентських виборів і коротко після цього скасував комендантську годину та подав у відставку. У цей перехідний період керманичем держави стала спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе. Це вже вдруге ця жінка-юрист виконує обов’язки президента в складний і бурхливий час новітньої грузинської історії. Вперше це було 4 роки тому, після того як грузинська Трояндова революція призвела до відставки тодішнього грузинського президента Едуарда Шеварднадзе.

Ніно Бурджанадзе
(RadioSvoboda.Ua)
В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Ніно Бурджанадзе зазначила, що президентські вибори в Грузії будуть складними, але Грузія з ними справиться і нинішній політичний курс країни триватиме.

Ніно Бурджанадзе: «2004-го, як і зараз, я перебрала президентські обов’язки у надто складний час. Я дуже сподіваюся, що після цих історичних пертурбацій та вирішальних виборів Грузія раз і назавжди стане на шлях нормального виборчого циклу».

«Запровадження надзвичайного стану не було помилкою»

Бурджанадзе наголосила, що запровадження надзвичайного стану не було помилкою. На її думку, громадські протести супроводжувалися реальним ризиком постійної ескалації протистояння, оскільки деякі опозиційні лідери закликали до повалення уряду. Історія покаже, чи застосування сили проти демонстрантів було виправдане, каже вона.

Грузинська влада закидає Росії планування опозиційних протестів у Тбілісі, деяких опозиційних лідерів звинувачено у співпраці з російськими спецслужбами. Росія категорично ці звинувачення відкидає. Зі свого боку Ніно Бурджанадзе стверджує, що в її країні не бракує доказів негативного ставлення Росії до Грузії.

Ніно Бурджанадзе: «Я гадаю, що в Грузії неможливо знайти навіть дитину, яка не відчуває того, чого Росія хоче в Грузії, як Росія хоче дестабілізувати тут ситуацію, наскільки це важливо для Росії. Вони не хочуть сильного уряду в Грузії, уряду, який розмовлятиме з Росією, як рівний з рівним.Для Росії важливо мати в Грузії слабкий уряд, що зосереджений на внутрішніх проблемах і не має часу для Абхазії, Південної Осетії, НАТО тощо».

«Я повністю підтримую Міхеїла Саакашвілі»

Ніно Бурджанадзе свідома того, що для Грузії наступний місяць буде нелегким. Але вона вірить у вільні і справедливі грузинські вибори, які допоможуть Грузії продовжувати нинішній політичний курс.

«Скажу відверто: я повністю підтримую Міхеїла Саакашвілі в його намірах вдруге стати президентом. Він здійснив неймовірно важкі речі в цій країні: ті реформи, що відбулися. Звичайно, він це не зробив бездоганно, але ніхто не міг би це зробити бездоганно. Я впевнена, що ніхто, навіть я, не могли б успішно запровадити ці необхідні радикальні реформи, що в нас відбулися. Це моя чесна позиція, мені здається, що важко було б проти неї аргументувати», – наголосила Ніно Бурджанадзе, юрист, професор, політик, спікер, виконувачка обов’язків президента Грузії.

Матеріали до теми:

• У Грузії стартували президентські вибори. Чи має шанси опозиція? • Президент Грузії пішов у відставку й хоче переобратися 5 січня • Ющенко Саакашвілі – порівняльний політичний портрет • Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше» • Чи є російський слід у грузинських подіях?
XS
SM
MD
LG