Доступність посилання

ТОП новини

Ужгород тоне в темряві


Надія Петрів 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Ужгороді проблеми з освітленням вулиць у вечірній час. У місті не освітлюються не лише маленькі вулички, а навіть центральні магістралі. Керівництво комунального підприємства «Міськсвітло» нарікає на брак фінансування. Міська влада обіцяє вирішити ситуацію лише наступного року – якщо вдасться знайти кошти.

Ужгородці вже забули про таке поняття, як освітлені вулиці. Особливо ж це питання болить зараз, в осінні та зимові дні, які набагато коротші за літні. Уже о 18-й годині по закінченні робочого часу боїться повертатися додому з роботи 28-річна ужгородка Галина. Вона каже, навіть у центральній частині міста моторошно через темряву.

Галина: «Темні вулиці – така проблема в Ужгороді існує давно... Ще добре влітку, коли видно допізна, але коли взимку повертаєшся додому, і на центральних вулицях, поблизу обласної адміністрації, на транспортному мості темрява, то повертатися додому просто страшно! Потрібно або підсвічувати собі телефоном, або якогось охоронця шукати».

У міської влади «руки не доходили»

У комунальному підприємстві «Міськсвітло» кажуть, проблема з освітленням міських вулиць існує вже кілька років поспіль. Чомусь у жодної міської влади «руки не доходили» до її вирішення.

Цього року на освітлення понад 400 вулиць та роботи трьох сотень ліній електромереж міська влада виділила лише 500 тисяч гривень, це менше ніж половина від потрібної суми. Цього дуже мало, каже директор підприємства Наум Рєпкін. Він нарікає, що доводиться працювати в критичних умовах.

Наум Рєпкін: «Автомобілі, які піднімають людей під напругу, під лінії електропередач, на висоту 15, 17 чи 12 метрів, повинні бути завжди справними. Люди у нас завжди ризикують своїм життям. 300 кілометрів комунікацій, 430 вулиць – їх потрібно в належному стані підтримувати постійно, це живий організм».

Розробили програму, потрібно знайти кошти

Ужгородська міська влада все визнає, але каже, що більше грошей немає. Днями депутати міськради вирішили зібратися й подумати над тим, як вийти з ситуації.

Ужгородський депутат Олексій Левицький розповів: «Ми розробимо програму реконструкції світлових мереж міста на 2008-2009 роки, попередньо вимальовується сума на рівні 3 мільйонів гривень, це кошти, які необхідні для того, щоб модернізувати світильники, тобто модернізувати безпосередньо те, що ми бачимо своїми очима, що дає нам світло життя..»

Програму міські депутати розробили, і у «Міськсвітлі» тішаться: за її реалізації Ужгород забув би про таке поняття, як темні вулиці. Щоправда, є ще невеличкий, але вагомий нюанс: програму ще мусить затвердити сесія Ужгородської міськради, а виконавчий комітет – знайти кошти на її втілення.

Матеріали до теми:

• Коли дійде газ до гірських сіл Закарпаття? • КОМУ У МОРОЗИ ЖИТИ ДОБРЕ? • В Ужгороді по-новому борються з боржниками за комунальні послуги • У Луганську на опалювання витрачають однакові суми при –25° та при +10°? • А ти заплатив за тепло? У Донецьку з приватними неплатниками комунальних послуг стали боротися через суди • Зима і опалення. Чи мерзнутимить закарпатці? • Холодно. Чи буде тепло в оселях українців?
XS
SM
MD
LG