Доступність посилання

ТОП новини

Польща дозволила залишитись 63 українкам, яким раніше треба було покинути територію країни, – до остаточного рішення


Єва Поштар Варшава, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – У вівторок воєвода (голова державної адміністрації) Західнопоморського воєводства Польщі вирішив припинити чинність рішення, за яким 73 українки, яких звинуватили у порушенні польського трудового законодавства, мали впродовж семи днів залишити територію Польщі.Упродовж місяця місцева державна адміністрація має ухвалити остаточне рішення у справі апеляції з приводу незгоди українок з рішенням польської Прикордонної служби про необхідність покинути Польщу. Справа набула великого резонансу і у Польщі, і в Україні.

За рішенням Західнопоморського воєводи протягом місяця має з’явитися відповідь місцевої державної адміністрації на апеляцію українок, яку вони подали разом з консулом України в Щецині 2-го листопада з приводу незгоди з рішенням Прикордонної служби про необхідність залишити територію Польщі. До ухвалення рішення українкам дозволяється продовжувати роботу на фермі. Шестеро з них уже покинули територію Польщі.

Як стало відомо, 73 українки перебували й працювали в Польщі легально і мають всі необхідні для цього документи. Відкритою залишається проблема: з одного боку, польське міністерство праці полегшує умови на отримання сезонної роботи в Польщі для громадян України, а з іншого, місцева влада визнає тих робітників нелегалами.

Права рука не знає, що робить ліва?

Своїми думками з цього приводу з Радіо Свобода поділився заступник воєводи Західного Помор’я Марцін Сиховський: «Може виникнути така ситуація, коли по-різному інтерпретують статті даного закону. З одного боку, міністерство праці, як і воєвода, читають закон по-своєму, з іншого – Державна інспекція праці, яка є незалежною гілкою влади, також по-своєму. На мою думку, у цій справі не було жодного політичного контексту, жодних переслідувань. На щастя, у Польщі на кожне рішення державної влади можна складати апеляцію».

У п’ятницю місцева преса повідомила, що у селі Тшебуж, що у Західнопоморському регіоні Польщі, виявили табір праці для українок. Польська Прикордонна служба після перевірки однієї фірми у Тшебужі за наказом Державної інспекції праці відібрала паспорти у 73 громадянок України та наказала їм до середи покинути територію країни.

Державна інспекція праці пояснювала це рішення тим, що українки порушили польське трудове законодавство, оскільки мали дозвіл на роботу в полі. Тим часом жінок знайшли за роботою у господарчому будинку. До того ж, зауваження щодо стану житлового будинку, де мешкали заробітчанки, мала санітарна інспекція.

Почесний консул бачить кризу, прикордонники – сумлінне виконання закону

На місце подій прибув почесний консул України у Західнопоморському воєводстві Генрик Колодій. Про те, що побачив на фермі у місцевості Тшебуж, він розповів Радіо Свобода: «Я був на місці. Говорив з тими жінками. Дійсно, умови їхнього перебування були складні через те, що будівництво житлового будинку не було завершене. Жінки не нарікають на умови життя, ані на їжу, яку їм дає фермер. Також не нарікають на зарплату. Заробляють від 5 до 7 злотих за годину. Це немалі гроші як для жінок із села, що виконують просту роботу».

Поведінку польських правоохоронців та питання про затримання українок Почесний консул України у Щеціні Генрик Колодій прокоментував для Радіо Свобода так: «Такої кризи у польсько-українських відносинах від часу незалежності української держави не було. Вони усі також це розуміють. Однак хтось це надумав та провів. Інші люди, в тому числі і я, змушені тепер вирішувати цю проблему».

Подібні звинувачення рішуче відхиляє речник Західнопоморського відділення Прикордонної служби Яцек Оґродович. У розмові із Радіо Свобода він запевнив, що польська Прикордонна служба нікого не переслідувала, лише дотримувалась закону про іноземців.
XS
SM
MD
LG