Доступність посилання

ТОП новини

Дитяча спокута за батьків. Народжені від ВІЛ-інфікованих матерів...


Галина Добош Івано-Франківськ, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На обліку в Івано-Франківському обласному центрі СНІДу – 37 дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів. Десятеро з них – із підтвердженим статусом. Про таких дехто говорить: діти без минулого і майбутнього.

Лабораторія з діагностики СНІДу
(RadioSvoboda.Ua)
Двох дітей рідної сестри виховує пані Уляна – 13-річного племінника і 6-річну племінницю. Тітку діти люблять і слухаються. Особливо дівчинка.

Уляна: «Її життя залежить від прийому ліків щодванадцять годин. Вона знає, що в разі, якщо щось станеться і ми не зможемо дати ліки, вона повинна це прийняти, коли стрілка годинника показує те і те».

Племінниця – ВІЛ-інфікована, такою її народила мати-наркоманка. Три роки тому жінку, уже хвору на СНІД, знайшли вбитою. Пані Уляна оформила опікунство над дітьми і переїхала у квартиру сестри – власні діти уже дорослі. Дивується, чому нині на прийомних дітей держава виділяє кошти, а при опікунстві – ні. Та одразу ж додає, що то «рідна кровиночка». Живуть на три пенсії: її, племінника – як сироти і племінниці – як інваліда.

Уляна: «Скільки б тих пенсій не було, я вам скажу таке, в нас є мишоловка в законах: скільки б не було, більше 500 дитина-інвалід не дістане. Якщо мені дадуть 500 по догляду, значить, щось зменшиться в іншому».

Щопівроку тиждень дівчинка проводить у лікарні, щомісяця здає спеціальні аналізи, двічі на день, обов’язково з інтервалом у 12 годин, повинна приймати ліки. Антиретровірусна терапія безкоштовна, препарати є. Але дитині потрібне і особливе харчування.

Уляна: «Ця дитина має дуже добре з’їсти, три рази на день хоча б. І то таку багату білками, калорійну їжу, скажімо, говяже м’ясо на парі (не серделька), але мусить бути кожний день. Тоді якість її життя покращується».

Допомагають німці, канадці, а свої...

Наші бізнесмени гроші швидше дадуть на якесь шоу, ніж на хворих дітей, зазначає пані Уляна, посилаючись на власний досвід. Вона отримує для дітей продуктові пайки, соки від Червоного Хреста і Благодійного фонду «Солідарність» – в першому випадку це допомога від німців, в другому – від канадців.

Неоднозначно сприйняли івано-франківці відкриття при Благодійному фонді «Солідарність» Західноукраїнського ресурсного центру з питань ВІЛ/СНІДу (діє він на 8 областей). Насамперед через те, що тут наркоманам видають одноразові шприци. Дають і продукти для ВІЛ-інфікованих, проводять різноманітні просвітницькі акції, залучаючи до цього тих же наркоманів чи хворих людей.

Проектний менеджер центру Віктор Каратов розповів: «Це і підвищення кваліфікації працівників, бо працювати з ВІЛ-інфікованими дуже важко, часто буває і «згорання» працівників. Наше завдання, щоб ми налагоджували співпрацю між клієнтами нашими, які не звертаються в заклади лікувальні, і лікарями. У нас же діє мультидисциплінарна команда: медичний супровід і соціальний одночасно. Ми так само працюємо і з молоддю, проводимо з ними тренінги «рівний – рівному».

Івано-Франківськ – місто невелике, все не втаємничиш, багато хто, за словами пані Уляни, їх сторониться. Поки що школу відтермінували, але, відчуває, замість звичайної школи доведеться возити дівчинку в інтернат, що в протилежному кінці міста. Хвороба сестрички позначається і на племіннику – він живе в іншому світі, ніж його ровесники.

Уляна: «Поки що всі каміння на мене. Дуже тяжко психологічно. Дивіться, скільки в нас прийнято всяких постанов, законів, якихось регламентів, якихось комісій... Основного немає: такі сім’ї не мають психологічної підтримки...»

Кількість дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, зростає

Офіційна медицина основне завдання вбачає в тому, щоб ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД забезпечити лікуванням, і бодай трохи профілактичними заходами зменшити стрімке поширення хвороби. І хоча Івано-Франківська область належить до порівняно благополучних в Україні, де нині найменші масштаби цієї біди, завідувач амбулаторно-поліклінічного відділення обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Марія Федорів про тенденції розвитку говорить з тривогою.

Марія Федорів: «Ситуація по СНІДу залишається складною. Збільшується число дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів. Якщо у 2000 році у нас народилося тільки четверо, у 2003 – 12, то 2007 року народилося 14 дітей від ВІЛ-позитивних матерів».

На Прикарпатті, за офіційною статистикою, кількість людей з імунодефіцитом ще не перейшла за першу тисячу. Але за кожним випадком – своя трагедія, свій біль і хрест, який доводиться нести.

Матеріали до теми:

• Кількість хворих на СНІД зростає щодня • ООН бореться з ВІЛ/СНІД у Криму. Чи підключиться кримський уряд? • Багато країн СНД мають рівень розвитку Африки і потребують відповідного рівня міжнародної допомоги, йдеться у доповіді Програми розвитку ООН
XS
SM
MD
LG