Доступність посилання

ТОП новини

У Криму тривають кримськотатарські протести


Володимир Притула Сімферополь, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора мітинг, скликаний Меджлісом кримськотатарського народу, зібрав до 5 тисяч репатріантів. А сьогодні на центральному майдані Сімферополя, де триває безстрокова акція протесту кримських татар, з’явилося ще кілька нових наметів.

Під час мітингу 18 листопада 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Кілька тисяч кримських татар у неділю, 18 листопада, затамувавши подих, слухали свого лідера, голову Меджлісу кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва. Той у своєму виступі заявив, що його співвітчизники протягом десятиліть боротьби за свої права не пролили жодної краплі чужої крові і сьогодні вони нікому не дозволять розпочати кровопролиття і зіткнення між людьми.

Мітинг протесту «проти дискримінації кримських татар і злочинів проти них з боку правоохоронних органів» планували провести раніше, ще 11 листопада, але тоді завадила негода. Учасники акції протесту закликали Президента України і Раду національної безпеки та оборони України негайно розглянути ситуацію в Криму і вжити заходів для справедливого розв’язання проблем кримськотатарського народу. Вони закликали центральну владу об’єктивно розслідувати зіткнення репатріантів із правоохоронцями, що сталися 1 листопада в Сімферополі і 6 листопада на плато Ай-Петрі, а також притягнути винних до відповідальності.

«Провокації» влади, щоб відвернути увагу від розкрадання землі?

Наметове містечко репатріантів зростає, 19 листопада 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Більшість ораторів говорили, що кримська влада для того, щоб відволікти увагу кримчан від масового розкрадання земель на півострові, організовує провокації проти репатріантів, як це сталося на Ай-Петрі та в інших місцях. І саме проти високопосадовців автономії треба направляти прокуратуру і «Беркут», заявив один із учасників мітингу, зауваживши: «А вони посилають його на корінний народ цієї землі – на мене направляють! Нехай вони понюхають мене – я Кримом пахну! У мене кожна крапля моєї крові – це Крим! Це моя батьківщина! Це моя земля!»

Учасники мітингу заявили про розширення наметового містечка, встановленого 8 листопада на центральному майдані Сімферополя, а також закликали приєднуватися до цієї акції протесту мешканців регіонів півострова.

«Ми примусимо владу сісти за стіл переговорів...»

Один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров заявив: «Кримські татари після всього того, що сталося, не дозволять собі просто розійтися домівками, обмежитися лише цим мітингом. Ми примусимо владу сісти за стіл переговорів для розв’язання тих питань, що накопичилися за ці роки!»

Сьогодні зранку наметове містечко репатріантів на центральному майдані Сімферополя зросло ще на кілька наметів і на десяток його мешканців. Вони вже заявили, що стоятимуть тут до перемоги.

«Акція триватиме доти, доки влада не піде нам назустріч. І ми стоятимемо до тих пір!» – заявив Ернест, учасник акції протесту репатріантів.

Матеріали до теми:

• У Криму розпочинаються кримськотатарські протести • Кримські татари розпочинають акції протесту по всій автономії • У Сімферополі сталася сутичка між кримськими татарами i представниками будівельної фірми, 12 травмованих забрала швидка допомога • Чи навчаться в Криму толерантності без вирішення питання землі для репатріантів? • Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова?
XS
SM
MD
LG