Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: Леван Ґачечіладзе проти Міхеїла Саакашвілі


Київ, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузинська опозиція визначила кандидата на дострокові президентські вибори, що мають відбутися 5 січня 2008 року. Ним став бізнесмен Леван Ґачечіладзе. Однак чи залишиться опозиція єдиною у підтримці цього кандидата?

Леван Ґачечиладзе
Коаліція опозиційних сил, що примусила Міхеїла Саакашвілі призначити дострокові президентські вибори, сьогодні висунула своїм кандидатом на президентську посаду 43-річного бізнесмена, власника виноробних підприємств Левана Ґачечіладзе. Про це повідомив один із лідерів опозиції Коба Давіташвілі: «Національна Рада Грузинського об’єднаного народного руху вирішила висунути Левана Ґачечіладзе нашим кандидатом на виборах 5 січня».

Сам Ґачечіладзе сказав, що його основною метою є скасування інституту президентства: «Національна Рада мала кількох кандидатів. Одним із них був я. Пройшов не один, а декілька турів голосування, і зрештою я переміг. Скасування інституту президентства – ось що буде моєю головною метою».
Саломе Зурабішвілі


Леван Ґачечіладзе не єдиний кандидат від опозиції?

На посаду прем’єр-міністра, яка стала б ключовою в разі скасування інституту президентства, опозиція також визначила претендента у своїх лавах. Це колишня міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі.


Вона стверджує, що опозиція має всі шанси на перемогу: «Ми маємо дуже добрі шанси, бо за нами усе населення Грузії. За паном Саакашвілі – увесь адміністративний ресурс, але нічого більше».

Однак висунення Ґачечіладзе у кандидати на президентську посаду може спричинити розкол у рядах самої опозиції. Так, представники Лейбористської партії вже заявили, що збираються виставити власного кандидата.

Про намір виставити свою кандидатуру ще раніше заявив мільйонер Бадрі Патаркацишвілі, якого називають чільним фінансистом опозиції. Поки невідомо, чи збирається Патаркацишвілі залишатися кандидатом, а чи він вирішить також підтримати Ґачечіладзе.

Матеріали до теми:

• У Грузії тривали переговори про скасування надзвичайного стану, опозиція оголосила про свого кандидата на посаду президента • США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня
XS
SM
MD
LG