Доступність посилання

ТОП новини

У Криму учасники «Російського маршу» закликали створювати «бойові загони», СБУ «відреагує»


Володимир Притула Сімферополь, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Служба безпеки України відреагує на заклики учасників сімферопольського «Російського маршу» створювати «бойові загони козацтва». Реакція буде «в межах законодавства», повідомили у прес-групі кримського главку СБУ.

Лідер Російського блоку Олександр Свистунов
(RadioSvoboda.Ua)
«В єдності росіян – сила!» – це гасло кілька разів лунало під час «Російського маршу» у Сімферополі, який провели «Російський блок» і «Російська громада Криму». Частіше лунали лише заклики піднімати народ.

«Чому ми, російські люди, досі мовчимо? У Криму є лише одне питання – російське! Ось це питання нам слід вирішити! Нам слід розбудити свій російський народ!», – вигукував лідер партії «Російський блок», депутат кримського парламенту Олександр Свистунов.

Його однопартієць і парламентський колега Олександр Шевцов уточнив, як треба «будити народ», закликавши «створювати бойові загони козацтва».

Офіційна реакція українських спецслужб на такі заклики поки не відома. У прес-групі Головного управління Служби безпеки України в Криму відмовилися їх коментувати, повідомивши лише, що реакція буде «в межах чинного законодавства». Неофіційно ж стало відомо, що ця заява депутата Олександра Шевцова зараз перевіряється.

СБУ не коментує, але діє

У вихідні ж головні сили кримського главку СБУ кинули на проросійських радикалів, які намагалися провести заборонений судом «Російський марш» у Севастополі. Зокрема, лідер кримської організації «Євразійської спілки молоді» Костянтинтин Книрик поскаржився, що українські спецслужби не пропустили до Севастополя автобуси з активістами ЄСМ, знімали їх із таксі та електричок.

Загалом затримали за спробу взяти участь у забороненій акції близько 20 осіб, серед них одного російського громадянина, про долю якого начебто досі нічого не відомо. В СБУ це теж не коментують.

Тим часом один із лідерів «Російського блоку» Олег Родивілов сказав Радіо Свобода, що за радикальні дії і заяви кожен має відповідати сам.

«Все, що чинне законодавство не забороняє, ми робитимемо. Але порушувати законодавство ми не маємо наміру», – стверджує Олег Родивілов

А ще він додав, що й наступного року «Російський блок» організує в Сімферополі «Російський марш», іще масштабніший.

Матеріали до теми:

• Коли в Криму з’явиться пам’ятник жертвам червоного терору? • Міжнародний тероризм і доморослий екстремізм – виклики для України • Чи відбудеться ренесанс сепаратизму в Криму? • Органи юстиції скасували легалізацію «Євразійської спілки молоді» Бахчисараю • СБУ нічого не відомо про мовляв викрадення лідера Євразійської спілки молоді Криму • Кримські «євразійці» погрожують збройною боротьбою
XS
SM
MD
LG