Доступність посилання

ТОП новини

Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше»


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Влада Грузії несе політичну відповідальність за рішення парламенту запровадити надзвичайний стан у країні, а Євросоюз сподівається, що його скасують якнайшвидше. Про це заявив спеціальний посланник ЄС на Південному Кавказі Пітер Семнебі в інтерв’ю Радіо Свобода та іншим мас-медіа.

Пітер Семнебі
(photolur)
Радіо Свобода: Як у Європейському Союзі ставляться до нинішнього надзвичайного стану в Грузії?

Пітер Семнебі: Ми дуже і дуже критично поставилися до запровадження надзвичайного стану, а потім ми не бачили будь-якої причини його продовжувати. Я сподіваюся, що розповсюджена інформація про скасування надзвичайного стану виявиться вірною.

Радіо Свобода: На вашу думку, грузинська влада є політично відповідальною за те, що парламент запровадив цей стан, незважаючи на критику міжнародної спільноти, а також за те, що в країні призупинили роботу деяких мас-медіа?

Пітер Семнебі: Звичайно, влада Грузії несе відповідальність за ухвалені рішення. І це також, очевидно, має наслідки для відносин Грузії з зарубіжними партнерами, включно з Євросоюзом. Це були крайні заходи. Їх запровадили з огляду на те, що проти державної безпеки вчинили серйозні дії. Але, відверто кажучи, причина для надзвичайного стану видається сумнівною. Ми сподіваємося, що обмежувальні заходи повністю скасують якомога швидше.

Радіо Свобода: Як ви розцінюєте ситуацію з закриттям телекомпанії «Імеді»?

Пітер Семнебі: Я маю надію, що рішення знайдуть і «Імеді» знову запрацює. Наскільки я знаю, закриття телекомпанії спричинила постанова суду, з якою представників «Імеді» ознайомили тільки у вівторок. І ця постанова з першого погляду не забезпечує достатнього обґрунтування для таких рішучих заходів, як закриття телекомпанії.

Радіо Свобода: Чи може Євросоюз допомогти Тбілісі поліпшити ситуацію із засобами масової інформації?

Пітер Семнебі: Що стосується ситуації з мас-медіа, то Євросоюз, враховуючи його відносини з Грузією, може, звичайно, відігравати роль, щоб забезпечити створення всіх законодавчих рамок для засобів масової інформації – радіо, телебачення, громадського мовлення, – для роботи омбудсмана тощо.

Радіо Свобода: Чи не думаєте ви, що Євросоюз перед нинішньою кризою у Грузії приділяв недостатньо уваги політичному процесові і відсутності діалогу між політичними силами в цій країні?

Пітер Семнебі: Євросоюз, завдяки визначеним на порядку денному реформам, за нормальних обставин може бути корисним, щоб створити рамки для вирішення різних питань. Але насправді ми не хочемо бути залученими до нинішньої політичної конфронтації між різними інтересами.

Радіо Свобода: Але чи прагне Євросоюз якомога більше допомогти Тбілісі вийти з кризи?

Пітер Семнебі: Ми підтримуємо дуже тісні контакти і з опозицією, і з урядом. Враховуючи близькі відносини між Грузією та Євросоюзом, європейське покликання, про яке заявляють усі політичні сили в Грузії, я вважаю природнім, що проблеми цієї країни мають вирішуватися з використанням багатого європейського досвіду.

Радіо Свобода: А чи відправить Євросоюз своїх спостерігачів на позачергові парламентські вибори 5 січня?

Пітер Семнебі: Цього разу це буде складно, адже ми маємо так мало часу до виборів. Для ОБСЄ організувати спостереження за виборами стане великою проблемою. І на додаток до цього, найважливівша частина передвиборчої кампанії, її закінчення збігатиметься з найважливішими святами року – Різдвом і Новим роком. Це зробить місію ще складнішою.

Матеріали до теми:

• Надзвичайний стан у Грузії скасують завтра о 18:00 за київським часом • Чи є російський слід у грузинських подіях? • Грузія: Леван Ґачечіладзе проти Міхеїла Саакашвілі • У Грузії тривали переговори про скасування надзвичайного стану, опозиція оголосила про свого кандидата на посаду президента • США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня
XS
SM
MD
LG