Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську – скандал із виплатами компенсацій постраждалим від вибуху побутового газу


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 листопада 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Частина мешканців напівзруйнованого будинку налаштовані отримати все, що їм раніше обіцяли. Між тим суми виплат, у порівнянні з планованими, поменшали. Компанія «Газекс-Україна» натомість взялася будувати храм на місці трагедії та допомагати школі й лікарні.

Постраждалі від вибуху побутового газу у Дніпропетровську
(RadioSvoboda.Ua)
Влада запевняє: перерахування компенсацій потерпілим від вибуху триває за планом. Наразі, як поінформував голова облради Юрій Вілкул, мешканцям 146-ти квартир виплатили відшкодування за житло. Ще з 14 родинами ведуть роботу: у них або квартири під арештом, або документи в судах.

Крім того, як зазначив посадовець, більшість потерпілих вже отримали й компенсації за майно на загальну суму 3,5 мільйонів гривень. Ще 32 родини, майно яких не було ушкоджене, добровільно відмовились від грошей, стверджує Юрій Вілкул: «Люди порядно вчинили, тому що ті кошти пішли на компенсацію майна іншим».

Найбільше претензій – до «Газекс-України»

Між тим кілька десятків родин з потерпілого будинку зі словами голови облради не згодні: від відшкодувань майна вони не відмовлялись, а папери підписали, не розібравшись, про що йдеться.Щоб захистити власні інтереси, мешканці вцілілих під’їздів створили ініціативну групу.

Найбільше претензій у них до компанії «Газекс-Україна», власника «Дніпрогазу», котрий правоохоронці вважають винним у трагедії. Спершу на компенсації мешканцям газовики обіцяли 20 мільйонів гривень, але в угоді, підписаній з облдержадміністрацією, сума поменшала вдвічі. Натомість акціонери «Дніпрогазу» вирішили інвестувати ще 10 мільйонів у будівництво храму на місці аварії та виділити матеріальну допомогу медичному закладу, де лікували потерпілих, та школі, де розташовувався оперативний штаб.

Мешканці 1 і 2 під’їздів будинку з таким рішення категорично не згодні, каже голова ініціативної групи Юрій Гіляк: «Ми не проти храму і того, щоб лікарня Мечникова отримала гроші, але нам обіцяли 20 мільйонів, і було б правильно зустрітися з нами і пояснити, як так вийшло».

Мешканці вцілілих під’їздів налаштовані отримати все, що їм обіцяли, їхні ж сусіди з найбільш потерпілого, третього, погоджуються на будь-які виплати. Більшість із цих людей втратили рідних, все майно і вважають некоректним торгуватися за гроші. Пані Таміла втратила всю свою родину: «Не виникає ніяких заперечень проти будівництва храму. Ми вважаємо: дається така допомога — добре, хай буде така. Але коли зараз називають «дірками у бюджеті» будівництво храму, допомогу лікарні та школі, це звучить трохи некоректно».

«Будемо чекати благословення Митрополита...»

Між тим у компанії «Газекс» переглядати угоди щодо виплати компенсацій не налаштовані. Газівники вже думають про спорудження храму на місці зруйнованого будинку. Він обійдеться у 4 мільйони гривень. Розпочнуть будувати за кілька місяців, як тільки владнають формальності, каже виконавчий директор «Газекс-Україна» Віталій Дем’янюк: «Ми розуміємо: церковне життя йде за своїми власними законами, тому будемо чекати благословення Митрополита. І ми маємо надію, що всі благословення будуть отримані. А що стосується світських речей, дозволів на будівництво, нам в цьому допоможе адміністрація».

Нагадаю, вибух побутового газу в житловому будинку Дніпропетровська стався 13-го жовтня. Він забрав життя 23 людей. 13-ро і досі перебувають у лікарнях, кільком із них уже надали статус інвалідів.

Матеріали до теми:

• На Луганщині небезпечно навчатись у 48 школах • Дніпропетровськ: мешканці будинку, найближчого до того, де стався вибух, жаліються • Дніпропетровські потерпілі не знають, де зимуватимуть • Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла • НП державного масштабу – підсумки та уроки
XS
SM
MD
LG