Доступність посилання

ТОП новини

У Криму тривають протести кримських татар


Володимир Притула Симферополь, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Протести репатріантів не вщухають. Сьогодні вони мітингували у Судаку, протестуючи проти відмов місцевої влади виділити їм землю. А в Сімферополі сьогодні до наметового містечка, встановленого за рішенням Меджлісу кримськотатарського народу в центрі міста, приєдналися активісти «ініціативних груп із самоповернення землі».

Наметове містечко репатріантів
(RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні ж до Криму прибула робоча група Ради національної безпеки та оборони за дорученням Президента для підготовки засідання Ради, яке буде присвячене земельним питанням. Але вона вивчає весь комплекс питань, які поставив Меджліс після інциденту на Ай-Петрі.

Тим часом у Сімферополі, після приєднання до акції протесту «ініціативників», кількість наметів на центральному майдані міста зросла до двох десятків. Учасники акції протесту вимагають від влади «справедливого» розв’язання земельного питання в Криму, об’єктивного розслідування зіткнень репатріантів із правоохоронцями, що сталися 1 листопада в Сімферополі та 6 листопада на плато Ай-Петрі, а також притягнення винних до відповідальності.

Мешканці наметового містечка заявляють, що не звільнять майдан, поки влада не розпочне переговори з Меджлісом кримськотатарського народу. Над наметами встановлені українські державні і кримськотатарські національні прапори із чорними жалобними стрічками у зв’язку з річницею Голодомору 1932-33 років.

Кримські татари разом з усіма мусульманами України вшановують жертв Голодомору

Сьогодні до вшанування пам’яті жертв Голодомору українських мусульман закликав глава Духовного управління мусульман України Шейх Тамім. Юрисдикція Шейха Таміма на кримських мусульман не поширюється, але кримський муфтіят підтримав заклик Президента про молитву за жертвами Голодомору. А днями і Меджліс кримськотатарського народу закликав усіх співвітчизників і жителів Криму інших національностей до солідарності і висловлення почуття поваги до пам`яті мільйонів жертв Голодомору.

Мустафа Джемілєв наголосив, що його покоління «пам’ятає численні розповіді своїх батьків і дідів про те, як у Криму стали з’являтися неймовірно знесилені і виснажені від голоду жителі українських сіл і міст, які дивом прорвалися через оточення і кордони НКВС на Перекопі і Чонгарі. І багато хто з них знайшов порятунок у сім`ях кримських татар».

У Криму голод лютував і протягом 1921-23 років, тоді він забрав понад 70 тисяч життів кримських татар.

Матеріали до теми:

• У Криму тривають кримськотатарські протести • У Криму розпочинаються кримськотатарські протести • Кримські татари розпочинають акції протесту по всій автономії • У Сімферополі сталася сутичка між кримськими татарами i представниками будівельної фірми, 12 травмованих забрала швидка допомога • Чи навчаться в Криму толерантності без вирішення питання землі для репатріантів? • Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова?
XS
SM
MD
LG