Доступність посилання

ТОП новини

Розбрід та хитання. Коаліціада триває


Тетяна Ярмощук Київ, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Удари по парламентській більшості завдаються звідусіль. Скидається, що охочих її торпедувати вже більше, ніж тих, хто зичить коаліції довголіття. Сьогодні вже УРП «Собор» висунула свій проект угоди про створення коаліції з БЮТом. Президент тримає багатозначну паузу, а прем’єр демонструє дивовижну згоду з Президентом. До чого це все могло б бути?

Формування коаліції – річ рутинна, і в багатьох країнах цей процес відбирає чимало часу. Але БЮТ та НУНС так упевнено і так довго говорили про створення бліц-коаліції, що багато хто навіть у це повірив.

На коаліційне будівництво свого часу відводили 24 години. Однак марафон виявився затяжним.

Після непідписання трьома нунсівцями зобов’язань створити коаліцію з БЮТом своє слово сказав лідер УРП «Собор» Анатолій Матвієнко.

«Організація органів державної влади, адміністративна реформа, імперативний мандат, повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку – щодо цих позицій коаліційної угоди з БЮТом Українська республіканська партія має зауваження. УРП підготувала також пропозиції щодо вступу України в НАТО та правового статусу політичних партій. „Собор“ наполягає, щоб ці пропозиції розглянули на засіданні політради НУНСу, і якщо пропозиції будуть відхилені, УРП залишає за собою можливість підписати коаліційну угоду з застереженнями», – попередив Матвієнко.

На думку ж одного з лідерів НУНСу Бориса Тарасюка, мова ультиматумів нині не на часі.

«Це неадекватна оцінка з боку наших партнерів. Треба враховувати політичні реалії і факт дуже делікатного процесу досягнення домовленостей між двома партнерами по демократичній коаліції – БЮТ та НУНС. Як член політради, я готовий брати участь у розгляді тих пропозицій, не бачу в цьому ніяких проблем, але я проти того, щоб будь хто з учасників коаліції висував ультиматуми», – застерігає Тарасюк.

Чого хоче Президент?

Позиція нунсівців напряму залежить від волі Президента. Тож, на думку декого з експертів, нинішнє затягування та мовчанка Президента пов’язані з його небажанням бачити у прем’єрському кріслі Юлію Тимошенко.

З іншого боку, не вигідне йому і прем’єрство Януковича. Тож не виключено, що все робитиметься для того, щоб коаліція не склалася взагалі – тоді Президент зможе дещо посилити свої позиції, урізані політреформою, кажуть експерти.

Цього не виключають і представники БЮТу, наприклад, Михайло Поживанов.

«Рік цей парламент не може бути розпущений. То в цій ситуації виконуватиме обов’язки уряд Януковича, і жодної коаліції не буде. Можливо, в цій ситуації Президент призначить якусь кандидатуру виконувача обов’язків керівника уряду», – вважає бютівець.

Допоки Президент займає вичікувальну позицію і не втручається у коаліційно-парламентський процес, принаймні публічно, лідер Партії регіонів, Прем’єр-міністр Віктор Янукович продовжує говорити про необхідність співпраці з Секретаріатом Президента.

Цього разу він згадав виконання державних програм: «Треба буде співпрацювати з Секретаріатом Президента. Оскільки програми Президента також входять у коло наших обов’язків. Це обов’язково».

І, нарешті, сьогодні Президент заявив, що для стабільної роботи Верховної Ради політичні сили мають створити «новий формат відносин».

Що це означає і який формат Президентові здається оптимальним, він не уточнив, воліючи зберігати інтригу.
XS
SM
MD
LG