Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція з перевагою у два голоси


Тетяна Ярмощук Київ, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, через два місяці після парламентських виборів, БЮТ та НУНС оголосили про створення більшості. На черзі голосування за спікера, ухвалення пакету законопроектів, а вже потім формування Кабінету Міністрів.

(ITAR-TASS)
Під коаліційною угодою БЮТ-НУНС стоять 227 підписів. Не поставив свого автографа представник «Нашої України – Народної самооборони» Іван Плющ. Він і надалі залишається прихильником широкої коаліції за участю Партії регіонів. У НУНСі ж заявляють: якщо найближчим часом Плющ не надумає долучитися до більшості, його слід виключити з фракції.

Юрій Луценко: «Іван Степанович Плющ, фігура особлива, з особливою дорогою політики. Очевидно, і в більшість він хоче прийти своєю особливою дорогою. Ну, ми почекаємо. Я сподіваюся, що Іван Степанович Плющ визначиться найближчим часом. Якщо він прийде у більшість, ми будемо раді цьому, якщо не прийде, очевидно, він не матиме місця у фракції, яка є відповідальною перед виборцями».

«Ми знаємо, скільки політичних сил будуть працювати на руйнацію»

Наразі коаліція має перевагу лише в два голоси. А якщо зважити, що влітку парламентарі ухвалили законопроект, який забороняє голосувати чужими картками, більшість виглядає не надто переконливою.

Після оголошення про утворення коаліції лідерка БЮТу Юлія Тимошенко заявила: «Я далека від будь-якої ейфорії щодо легкості роботи демократичної коаліції, тому що ми знаємо, скільки політичних сил будуть працювати на руйнацію. Але ми віримо в те, що з сьогоднішнього дня почалося зміцнення демократичної команди. Думаю, що більше ніяких подвійних стандартів ми спостерігати не будемо, і ми зможемо побудувати ефективно уряд і дати країні надію на глибокі, системні перебудови».

Тривалість коаліції залежить від Ющенка?

Тривалість коаліції напряму залежить від однієї особи, Президента, зазначає політичний експерт Тарас Березовець: «Поява Арсенія Яценюк, як тепер стає зрозумілим, була передбачена заздалегідь. І сьогодні Віктор Ющенко та Віктор Балога отримали апаратну перемогу над Юрієм Луценком та В’ячеславом Кириленком. І зрозуміло тепер, що розмови, які точилися начебто навколо кандидатури Івана Плюща, були лише відволіканням від кандидатури Арсенія Яценюка, щоб створити конфліктну ситуацію. І сьогодні Президент заклав міну уповільненої дії у відносинах між Тимошенко та Кириленком. І таким чином поставив Тимошенко у дуже незручну ситуацію».

Наразі ж питання за спікером. Коаліціянти домовилися, що ця квота належить «Нашій країні – Народній самообороні». В’ячеслав Кириленко, кандидатуру якого раніше висували на цю посаду, взяв самовідвід. Тепер йдеться про Арсенія Яценюка, якого на посаду спікера запропонував Президент. Хоча нунсівці не відкидають, що до вівторка може виникнути ще якась кандидатура.

Після того, як буде обране керівництво Верховної Ради, коаліціянти планують ухвалити пакет законопроектів, зокрема, про імперативний мандат, скасування депутатських пільг і недоторканності та зміни до Закону «Про Кабінет Міністрів». А вже після вони пропонують голосувати за Прем’єр-міністра.

Матеріали до теми:

• Україна має коаліцію! Що далі? • Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко: Головою Верховної Ради має бути «наш представник» • Юлія Тимошенко: До голосування за Прем’єр-міністра коаліція має проголосувати пакет законопроектів
XS
SM
MD
LG