Доступність посилання

ТОП новини

Італійська провінція відкриває правду про Голодомор


Наталка Кудрик Рим, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) — В Італії починаються акції, присвячені вшануванню пам’яті про Голодомор в Україні 1932-33 років. Правду про трагедію поширює насамперед українська громада. Та цього року зі власними ініціативами виступили й італійські регіональні організації. Головна мета нових заходів — спонукати парламент Італії визнати Голодомор актом геноциду проти українського народу.

1.

Вірджіліо Каївано, асоціація „Малі європейські центри” (Італія)
(RadioSvoboda.Ua)
Акцію серед італійців започаткувала міжнародна культурна асоціація «Маленькі європейські центри» з південного регіону Пулья. З нагоди 75-х роковин трагедії українського народу цей осередок поширив маніфест, яким визнав Голодомор актом геноциду. Організація звернулася до мерів міст, керівників обласних адміністрацій в Італії та інших країнах Євросоюзу підтримати заклик Президента України щодо визнання цього факту міжнародною спільнотою.

«Голодомор, щоб не забути» — під таким гаслом у містах Італії вже влаштовують вечори пам’яті. Незабаром на площах і вулицях з’являться намети з інформаційними матеріалами про жахливі наслідки радянського комуністичного режиму під проводом Йосипа Сталіна. Наше завдання – донести правду про українське лихо до пересічних громадян, передусім до молодого покоління, зазначив речник асоціації Верджіліо Каївано: «Пропонуємо міністру освіти Італії, що навіть у наших школах необхідно запровадити тематичні уроки і дискусії з учнями про трагедію Голодомору. Італійці, на жаль, не знають про це лихо, однак помітна велика зацікавленість, щоб зрозуміти і бути добре обізнаними».

Опираючись на громадську думку та підтримку регіональних політиків, організація має на меті спонукати італійський парламент до ухвалення резолюції про Голодомор. За словами пана Каївано, це буде нелегко, адже нинішні парламентарі мало знають і не зовсім розуміють, що йдеться про справжню гуманітарну катастрофу, яка спіткала Україну за часів сталінізму.

Торувати шлях до сенату та палати депутатів активно починають і представники української діаспори. З наступного тижня «Християнське товариство українців в Італії» оголошує збір підписів іммігрантів з проханням до парламенту визнати Голодомор актом геноциду українського народу.

Олесь Городецький, „Християнське товариство українців в Італії”
(RadioSvoboda.Ua)
Голова товариства Олесь Городецький зауважив: «Ми хочемо з низів стимулювати італійську владу. Більшість українців, які живуть на Апеннінах, не є громадянами Італії, але вони створюють італійський соціальний добробут. Тому, я думаю, що політики повинні прислухатися до голосу народу».

Українці в Італії, апелюючи до політиків лівого і правого таборів, закликають піднятися вище політичних стереотипів та визнати історичну правду, якою б гіркою вона не була. Наприкінці листопада зібрані підписи і звернення громадян надішлють до парламенту.

Діяльність спільноти у цьому напрямку підтримує Посольство України та Українська греко-католицька церква. Завдяки добровільним ініціативам окремих українців з приводу даної теми вже відбулася попередня зустріч з представником комісії із закордонних справ італійського сенату. Крига поступово скресає.
XS
SM
MD
LG