Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі»


Оголошення трагічних подій тих років «актом геноциду» щодо українського народу є «однобічним спотворенням історії на догоду сучасним кон’юнктурним політико-ідеологічним настановам», мовиться в офіційному коментарі МЗС Росії.

Оголошення трагічних подій тих років «актом геноциду» щодо українського народу є «однобічним спотворенням історії на догоду сучасним кон’юнктурним політико-ідеологічним настановам», мовиться в офіційному коментарі Міністерства закордонних справ Росії.

Це також «ображає пам’ять жертв інших національностей, які загинули в голод 1932–1933 років у колишньому Радянському Союзі», заявив у понеділок МЗС Росії.

При цьому в коментарі не згадано, що деінде в колишньому СРСР голод у ті роки мав природні причини, на відміну від України й переважно української за населенням Кубані, де радянська влада влаштувала його штучно.

За деякими підрахунками, українці становили понад 80 відсотків жертв голоду 1932–33 років.

Україна офіційно вважає Голодомор геноцидом українського народу і домагається такого ж визнання й на міжнародному рівні.

Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило свій коментар із нагоди погрому, який влаштували напередодні на виставці «Розсекречена пам’ять» у Культурному центрі в Москві, присвяченій Голодоморові, члени Євразійського союзу молоді.

Як мовиться в коментарі, міліція «негайно затримала і передала органам правосуддя для проведення відповідного розслідування» трьох громадян, які скоїли «хуліганські дії» на виставці 17 листопада.

Водночас, вважає МЗС Росії, цього не можна сказати «про дії українських правоохоронних структур на тлі незліченних провокацій стосовно Російського культурного центру у Львові».

Як повідомили раніше Радіо Свобода свідки погрому в Москві, нападників затримали присутні на виставці і передали їх нарядові міліції, який прибув через 15 хвилин.

На їхню думку, йдеться не просто про хуліганство, а про наругу над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору і над українською державою.

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест проти дій представників Євразійського союзу молоді і звернулося з терміновою нотою до МЗС Росії, в якій вимагає завершити розслідування та притягти винних до відповідальності.

МЗС України розцінило дії нападників як «протиправні, провокаційні та антиукраїнські».
XS
SM
MD
LG