Доступність посилання

ТОП новини

У Москві молодики з Євразійської спілки скоїли акт вандалізму на українській виставці «Розсекречена пам''ять»


Це трапилося у суботу, о 14 годині за київським часом в Українському культурному центрі російської столиці, де 15-17 листопада проходить згадана виставка, присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні в 1932-1933 рр. Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест проти дій представників Євразійського союзу молоді (ЄСМ). Про це заявив речник МЗС Андрій Дещиця. А ось що повідомив в інтерв''ю кореспондентці Радіо Свобода Богдані Костюк один із керівників української громади Росії Валерій Семененко: «О 15 годині за московським часом до зали увірвалися троє молодиків, почали зривати фотографії, фотокопії документів, кричали «Никакого Голодомора не было», «Украины не существует!». Тим, хто знаходився на виставці, довелось просто хапати цих хлопців за руки, щоб їх зупинити, і викликати міліцію... А у цей час четвертий молодик, стоячи за дверима, з-за скла знімав те, що відбувалось».


Це трапилося у суботу, о 14 годині за київським часом в Українському культурному центрі російської столиці, де 15-17 листопада проходить згадана виставка, присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні в 1932-1933 рр. Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест проти дій представників Євразійського союзу молоді (ЄСМ). Про це заявив речник МЗС Андрій Дещиця. Він зазначив, що зовнішньополітичне відомство України звернулося з терміновою нотою до зовнішньополітичного відомства Росії, в якій вимагає завершити розслідування та притягти винних до відповідальності. «МЗС України розцінює такі дії як протиправні, провокаційні та антиукраїнські», – зазначив речник міністерства.

ЄСМ вважає, що звинувачення росіян в Голодоморі є пропагандою ненависті між Росією і Україною.

А ось що повідомив в інтерв''ю кореспондентці Радіо Свобода Богдані Костюк один із керівників української громади Росії Валерій Семененко: «У ці дні в Українському культурному центрі на Арбаті проходить виставка «Розсекречена пам‘ять», на якій представлені документи і фотографії з архівів СБУ, що розповідають про голодомор 1932-1933 рр. Сьогодні кілька десятків людей прийшли ознайомитися з цією виставкою, послухати лекцію українських фахівців про Голодомор, про репресії 1930-х років.

О 15 годині за московським часом до зали увірвалися троє молодиків, почали зривати фотографії, фотокопії документів, кричали «Никакого Голодомора не было», «Украины не существует!». Тим, хто знаходився на виставці, довелось просто хапати цих хлопців за руки, щоб їх зупинити, і викликати міліцію... А у цей час четвертий молодик, стоячи за дверима, з-за скла знімав те, що відбувалось».

Розповідь продовжив ще один свідок, Олександр Ващенко: «Міліцейський патруль на чолі з лейтенантом Балуєвим з ОВД району Арбат прибув через 15 хвилин після виклику, був складений протокол, молодики затримані і відправлені до відділення. Радник Посольства України у Росії пан Осавалюк, який також приїхав на місце події, пообіцяв тримати ситуацію під контролем. А щойно до Українського культурного центру прибув слідчий, який попросив свідків дати своє свідчення. Ми сподіваємось, що цих молодиків покарають, адже йдеться не просто про хуліганство, а про наругу над мільйонами жертв Голодомору, про зневагу до Української держави, врешті-решт!»

Матеріали до теми:

• У Криму учасники «Російського маршу» закликали створювати «бойові загони», СБУ «відреагує» • Міжнародний тероризм і доморослий екстремізм – виклики для України • Кримські «євразійці» погрожують збройною боротьбою • “Найвища точка”. Акти вандалізму активістів організації Євразійський Союз молоді на горі Говерла, в Яремчанському заповіднику сьогодні вночі

**

Президент Віктор Ющенко закликає кожного українця у День ушанування жертв Голодомору засвітити свічку в пам’ять про загиблих

День ушанування жертв Голодомору цього року відзначають 24 листопада.

«Від сьогодні в Україні розпочинається поминальний тиждень за мільйонами жертв Голодомору», – заявив Віктор Ющенко в п’ятницю під час презентації відеокліпу Оксани Білозір «Свіча», присвяченого трагедії 1932–1933 років.

«Мені б дуже хотілося, щоб у ці дні українська нація мала велике серце», – сказав Ющенко. Він наголосив, що нинішнє покоління має глибоко усвідомити масштаб пережитого Україною лихоліття і зробити все, щоб зберегти пам’ять про загиблих.

У зв’язку з цим Президент закликав кожного українця в День ушанування жертв Великого голоду засвітити свічку на знак шани до загиблих.

Голова держави відзначив непростий процес визнання трагедії Голодомору не лише світовою, але й українською спільнотою, зокрема деякими політиками.

«Мене боляче дивує, що та дорога визнання, якою йде українська нація, є надзвичайно складною… Прикро, що світова спільнота не знає цілого масиву з подій 1932–1933 років, але прикріше, що сама нація не хоче про це знати… Цей шрам у нашій моралі, у нашій духовності, людяності буде ще на багато поколінь», – сказав Ющенко.

Президент наголосив на важливості встановити історичну правду про тогочасні події, зокрема про кількість жертв, загиблих у роки Голодомору в Україні.

«Нам треба йти дорогою, яка б привела нас до правди 1932–1933 років», – наголосив він і додав водночас, що цей процес, безумовно, не буде легким.

На початку листопада Президент видав указ, за яким о 16:00 24 листопада оголошена хвилина мовчання на згадку про жертви голодоморів.

На цей час буде припинена робота в органах державної влади, на підприємствах, установах і організаціях, за винятком неперервних виробництв, а також рух громадського і приватного транспорту в населених пунктах.

24 листопада будуть приспущені державні прапори і обмежене проведення розважальних програм і заходів.

Одним із пам’ятних заходів у цей день є й акція «Запали свічку».
XS
SM
MD
LG