Доступність посилання

ТОП новини

Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині


Оксана Пеленська Прага, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні у місті Пряшеві відкрили фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні 1932-33 років. Це не перша акція про історію і причини Голодомору, організована Українським представництвом у Словаччині. Але і нині як українські, так і словацькі історики змушені констатувати, що про цю трагедію українського народу широка громадськість у Словаччині довідується чи не вперше.

Один з архівних документів, які зберігались у КДБ Радянського Союзу під грифом «Цілком таємно»
(RadioSvoboda.Ua)
Нинішнє відкриття фотовиставки розсекречених архівів є першою подією, яку підготувало Генеральне консульство України в Пряшеві разом із Пряшівським університетом, Спілкою українських письменників Словаччини та Асоціацією україністів. Ще цього тижня відбудеться наукова конференція, присвячена вивченню історії Голодомору в Україні, а також покладення вінків у Пряшеві до пам’ятника жертвам українського Голодомору.

Голод 1932-33 року в найбагатшій житниці Європи забрав, за різними даними, від 7 до 10 мільйонів життів. Однак, правду про українську трагедію дізнаємося лише зараз, наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Євген Перебийніс, Генеральний консул України в Пряшеві.

Євген Перебийніс: «На жаль, мусимо сказати, що в ширшому контексті словацька громадськість мало знає про Голодомор в Україні 1932-1933 років. І не можна їх у цьому звинувачувати, оскільки ми прекрасно знаємо про те, що довгі роки про це замовчувалось не тільки в Європі, але й в Україні. Тому ми своє завдання бачимо в тому, щоб донести якомога більше інформації, якомога повнішу інформацію до словацької громадськості про цю трагедію українського народу. Саме з цією метою ми минулого року у Пряшеві відкрили пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні».

Голодомором 1932-33 років зацікавилися і словацькі студенти

Також тільки зараз студенти словацьких ВУЗів мають змогу вивчати історію Голодомору. Про це Радіо Свобода розповіла Любиця Бабота, директор Інституту україністики, русистики і славістики в Пряшеві.

Любиця Бабота: «Ми маємо спеціальні предмети, в рамках яких можна вивчати цю проблему. Це в першу чергу історія України, далі це предмет, який називається «Реалії України» і, звичайно, найбільше можна вивчати цю проблему в рамках історії української літератури 20 століття. Останнім часом Голодомором зацікавилися і наші студенти, і громадськість у Пряшеві. Маємо студентів, які про Голодомор пишуть дипломні роботи».

Чи визнає Словаччина Голодомор в Україні актом геноциду?

За словами Генерального консула України в Пряшеві Євгена Перебийноса, зараз українська дипломатія проводить велику роботу з тим, щоб Словаччина визнала Голодомор в Україні актом геноциду.

Євген Перебийніс: «Звичайно ж метою нашої роботи є те, щоб і на урядовому рівні, на рівні Парламенту в Словаччині Голодомор був визнаний актом геноциду. Така роз’яснювальна робота проводиться і, наскільки мені відомо, відповідний проект рішення Словацького Парламенту вже внесений. Важко сказати, коли він буде розглядатись і в якому вигляді він буде ухвалений, але можу сказати про те, що значна частина політичних сил і значна частина депутатів словацького Парламенту таке рішення готові підтримати».

Наприкінці тижня словаки разом із усім українським народом запалять свою свічку пам’яті жертвам Голодомору в Україні.

Матеріали до теми:

• Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі» • У Москві молодики з Євразійської спілки скоїли акт вандалізму на українській виставці «Розсекречена пам''ять» • Італійська провінція відкриває правду про Голодомор • Парламент Аргентини вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні • ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні

• Чи захищає Україна свою національну пам’ять? • Євродепутат Чарльз Таннок: «Нам потрібно пам''ятати про трагедії українського народу в 20 столітті» • Голодомор. 1932-1933 • Пісні про Голодомор
XS
SM
MD
LG