Доступність посилання

ТОП новини

Жертвами Голодомору 1932-33 років були і чехи із сіл на півдні України


Оксана Пеленська Прага, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З кожним днем все яскравіше вимальовується перед чехами страшна картина голоду в Україні в 1932-33 років. Відкриваються архіви, а з ними нові матеріали, які свідчать про те, як комуністичний режим прирік на страту мільйони своїх співгромадян. Чеські вчені нині мають у руках документи, які підтверджують: жертвами сталінського Голодомору були і чехи, які на той час жили на півдні України.

Серед нововідкритих документів сотні листів, які посилали чехи своїм рідним до тодішньої Чехословаччини з одним-єдиним проханням – врятувати від голоду.

«Пане священику, просимо, не відкладайте наше прохання ні на хвилинку, тому що смерть від голоду страшна. Ми вже тут бачили, як двоє померли від голоду, це були хлопці Кулгавих. Вони опухли так, що аж блищали, і таких опухлих у нас дуже багато... Діти плачуть, хочуть їсти, а ми не маємо що їм дати до вуст», – написано в одному із послань.

Тисячі таких листів відлетілі до Чехії. Вивченням історії чехів в Україні, зокрема історії Голодомору, займається чеський дослідник Олександр Дрбал. Йому належать праці про життя чехів на півдні України – в селах Одеської, Херсонської, Запорізької областей.

Ïх перепоховали лише у 1947 році

В інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Дрбал зазначив: «Голодомор в Україні 1932-1933 років і пов’язані з ним репресії, організовані тодішнім режимом, також охопили чеські села півдня України. Найгірше становище було в селі Богемка Миколаївської області, яке було взагалі єдиним чеським селом в Україні, де люди вмирали від голоду. Збереглись також імена померлих, наприклад, Ілля Горта, Лудвік Горта, Фердінанд Єлінек, Марія Федорівна Заплітна (уроджена Кулгава) та двоє її дітей. Ну і ще два чоловіки, які йшли через Богемку, можливо, це були українці, і там померли. Всі вони поховані в балці між селами Богемка і Новоселівка, а перепоховані на сільському цвинтарі лише 27 липня 1947 року. Краяни добре розуміли причини голоду і хто за ним стоїть. Це довів своєю смертю Людвік Павлович Пуйман, який зі словами «Піду до Леніна, хай мене нагодує» пішов із дому і помер біля пам’ятника Леніну в районному центрі Врадіївка».

Чеські вчені прагнуть відшукати і назвати поіменно всіх, хто став жертвами Голодомору в Україні.

Чеський парламент готує ухвалу про Голодомор

Радник Посольства України в Чехії Олексій Зарицький розповів, що чеська сторона, зокрема парламент Чеської Республіки, розглядає справу з визнання Голодомору актом геноциду.

Олексій Зарицький: «Ми вдячні чеським депутатам за подальшу роботу. Вони намагаються ухвалити окрему постанову із засудженням Голодомору як геноциду українського народу. Зараз це питання опрацьовується в парламентських клубах, і ми сподіваємось, що Палата депутатів парламенту Чехії невдовзі прийме таку постанову, яка вже офіційно і письмово засудить Голодомор в Україні – страшну трагедію в історії людства».

24 листопада українці, які живуть і працюють у Чехії, підтримають своїх земляків повсюди у світі: і в їхніх руках запалає свічка – символ незабутньої пам’яті про Голодомор в Україні.

Матеріали до теми:

• Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору

• Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі» • У Москві молодики з Євразійської спілки скоїли акт вандалізму на українській виставці «Розсекречена пам''ять» • Італійська провінція відкриває правду про Голодомор • Парламент Аргентини вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні • ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні
XS
SM
MD
LG