Доступність посилання

ТОП новини

“Нечисте море”. Розлив нафтопродуктів у Керченській протоці може зірвати курортний сезон у Криму, твердять екологи


Марічка Набока, Сашко Лащенко «Розлив нафтопродуктів у Керченській протоці може зірвати курортний сезон у Криму», — стверджували сьогодні в Сімферополі екологи. Адже за останніми даними, нафтова пляма розтягнулося уздовж усього Південного узбережжя Криму. Зі свого боку, президент Кримської Академії наук Віктор Тарасенко заявляє: екологічна ситуація на Чорному морі була складною ще до недавнього шторму й аварії вантажних кораблів. Чи можна буде купатися в Чорному морі наступного літа? Що робить для цього влада?

ГЛАС НАРОДУ:
Що для Вас є вирішальним, коли їдете на море - вартість відпочинку, звичність місця, поради друзів (турагенцій) або інформація про екологічну чистоту моря?
Марія, школярка:
- По-перше - екологічна чистота, не було забруднене середовище, була гарна природа, а також - невелика кількість людей.
Володимир, директор будівельної фірми:
- Я завжди відпочиваю в одному місці - під Алуштою. Почав побоюватися, але все одно поїду.
Ірина, домогосподарка:
- Екологічна обстановка - в першу чергу! Зазвичай їздимо в військовий санаторій біля Феодосії. Зараз почала задумуватися, бо діти маленькі.
Микола, слюсар:
- Екологія важлива, звичайно! Мазут після аварії вони зберуть, а от ті бочки з сіркою - невідомо...
Софія, приватний підприємець:
- Наявність грошей, передусім. Усе має бути водночас. І екологія, і сервіс.
Чорне від «бруду» море

Купи мазуту на березі. Він потрапив у море з російського танкера, що розколовся навпіл унаслідок шторму 11 листопада 2007 р.
(epa)
Говорячи про наслідки аварії суховантажів і танкерів, що сталася під час шторму 11-го листопада, президент Кримської Академії наук стверджує: Керченська протока опинилася в стані «екологічної коми». За оцінками експертів, протоці потрібно хоча б декілька років, щоб вийти з такого важкого стану.

Загалом же, Чорне море — найбрудніше в світі, стверджує президент Кримської Академії наук Віктор Тарасенко. За його даними, тонни небезпечних для життя хімічних відходів підприємства щодня виливають у море.

Наприклад, технології, які використовують на півострові для виробництва соди, є такими: на одну тонну продукції – десять тонн відходів, зазначає Віктор Тарасенко. За його словами, кілька десятиліть тому під хімічні відстійники відвели кілька кримських озер. Згодом вони переповнилися і витекли в море. Зараз у заводу два шляхи: почати повну реконструкцію, зазнаючи збитків, або все залишати так, як є. Президент Кримської Академії наук каже, що обрали другий шлях. Саме тому, за його словами, страждає вся екосистема: планктон, водорості, риба – врешті-решт страждає людина.

«Страждають всі, адже море починається з суші. 80 % забруднення відбувається за рахунок комунальних викидів. Содовий завод забруднює озера, називаючи їх резервуарами, намагається відкрити трубу в одну із заток. Я вже не кажу про величезний завод “Титан” ».

Водночас кримський кореспондент Радіо «Свобода» Володимир Притула зазначає, що основним забруднювачем Чорного моря є самі люди, а не підприємства. Свій внесок у забруднення чорноморської води додають і кримські міста.

«Фактично в кожному приморському місті чи населеному пункті виводяться колектори каналізації у відкрите море. Дуже часто у великих містах відбуваються аварійні викиди каналізаційних стоків, звичайно, це шкодить людям, які приїжджають відпочивати».

Де ж відпочивати?

Киянка Оксана з дитинства полюбляє щоліта їздити на море. Маючи змогу провести відпустку за кордоном, все одно залюбки літає в Крим. Інформація преси про викиди хімічних відходів, про аварії суховантажів і танкерів, внаслідок яких в Чорне море вилилися тонни мазуту і сірки, все-таки примусила Оксану змінити свої курортні уподобання. Наступного року, мабуть, це буде інше море, бо здоров’я – це найголовніше, каже дівчина.

Тим, хто вирішить наступного літа все ж відпочити на Чорному морі, бажано їхати на Захід Криму, наприклад, до Євпаторії, рекомендує президент Кримської Академії наук Віктор Тарасенко. А от із Південним узбережжям Криму він радить бути обережнішими.

Натомість, представники влади автономії запевняють: висновки про масштабне промислове забруднення Чорного моря і про зрив курортного сезону є перебільшеними. Кримські підприємства стверджують, що ситуація контролюється, загрози морю від заводів немає.

Заступник голови Кримського республіканського комітету охорони природи Олександр Саутін не погоджується з твердженням про катастрофічне забруднення Чорного моря:

«Наш комітет регулярно бере проби поблизу очисних споруд. Ми спостерігаємо за станом їхньої роботи. Бере проби води також і Державна Азово-Чорноморська екологічна інспекція. Також існують служби, які контролюють викиди відходів, перевіряють роботу комунальних служб у місцях відпочинку».

Сергій Курикін, колишній міністр екології та природних ресурсів України, стверджує, що влада, і місцева, і на рівні держави, не робить навіть елементарних речей, щоб Чорне море стало чистішим.

«Насамперед, влада на національному рівні мала б подбати про те, щоб мінімізувати викиди шкідливих речовин у Чорне море. Йдеться, насамперед, про те, щоб усі приморські міста, всі підприємства, які є на узбережжі Чорного моря, були устатковані очисними спорудами. Це, здавалося б, така елементарна річ але, на жаль, це є великою проблемою».

Отже, екологи стверджують, що відпочинок у Криму, такий звичний і улюблений для багатьох українців, може зірватися. Чи зробить щось влада, щоб запобігти цьому, поки що невідомо.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна ід стихії у Керченській протоці • Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії судна «Хаш-Ізмаїл», яке йшло під грузинським прапором • Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG