Доступність посилання

ТОП новини

НЕГОДА ТА Й ГОДІ. Україна ліквідовує наслідки стихії


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Крім ліквідації наслідків шторму в Керченській протоці, понад тисячі населених пунктів в Україні доводиться повертати світло. Без електрики, зокрема, залишилися 800 багатоповерхівок у Києві. Закриті школи у Запоріжжі. У Бердянську дерево впало на газогін, спричинивши витік блакитного палива, який вдалося припинити тільки після екстрених дій фахівців. У що вилилися (у прямому і переносному значенні цього слова) примхи Небесної канцелярії? Як ліквідовують наслідки стихійного лиха?

Дніпропетровськ -- ремонтні роботи з відновлення лінії електропередач. 12 листопада 2007 р.
(Ukrinform)
Одним із міст, яким особливо дісталося від розгулу стихії, є Бердянськ Запорізької області. Пошкоджений деревом газогін – далеко не єдиний наслідок буревію та снігопадів. Через сильний вітер обірвалася лінія електропередач, місто кілька годин не мало тепла і води. Уряд виділив сьогодні потерпілому Бердянську п’ять мільйонів гривень. Що відбувалося у цьому місті в розпал стихії, розповідає мешканець Бердянська Микола Михайлович: “Був сильний вітер, дерева падали. Вода заливала. Світло вже поновили, але не скрізь. Ще є будинки, де поновлюють”.

На Донеччині негода залишила без електрики 186 населених пунктів. У місті Костянтинівка потужний вітер звалив дерево на автомобіль. У машині були троє людей, двоє з них загинули на місці. Ще одна пасажирка у тяжкому стані перебуває у лікарні, повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода Тарас Москалюк:

“Мешканка одного із селищ Старобешівського району Донеччини Світлана Карнаух у неділю ввечері разом з родиною дивилася телевізор. За вікном не вщухав дощ та потужний вітер. Світлана навіть свого собаку завела у будинок, бо тварина була перелякана. Вмить у оселі зникло світло, вимкнувся телевізор і всі електричні прилади. Стало темно. А за вікном почувся незрозумілий тріск. Чоловік Світлани вийшов на вулицю і побачив, що поряд з будинком лежала тополя, що росла тут років 20. Дерево розірвало електричні дроти та завалило три стовпи. Без світла родина прожила три дні”. Cлухати:

На Херсонщині через непогоду без електроенергії залишилось 333 населених пункти
(mns.gov.ua)
Із тисячі населених пунктів України, де досі не відновили постачання електрики, кожен п’ятий розташований у Криму. Шторм у Чорному та Азовському морях, який потопив більше десяти вантажних кораблів, неабияк нашкодив і на березі. Сотні повалених дерев, зірвані дахи у будинків, знеструмлення більшості мікрорайонів Сімферополя та навколишніх сіл. В одному з них побував наш кримський кореспондент Володимир Притула:

“Село Роднікове – за 15 кілометрів від Сімферополя, майже передмістя. Але тут уже третю добу немає світла, води, відсутній телефонний зв’язок. Негода добряче нашкодила селу. І сьогодні тут можна побачити її наслідки. Ось поламане дерево, трохи далі – порвані електричні дроти. Я зайшов до знайомих у двір, щоб подивитися, як вони виживають після буревію”. Cлухати:

Житомирщина, порівняно з Кримом, постраждала менше від примх стихії. Без світла довелося бути мешканцям двох сіл Житомирської області. Розповідає Наталія, жителька одного з них – села Рачки, у Чуднівському районі:

“Два дні не було світла - субота, неділя. Жили при свічках. Маленька дитина просить – увімкни світло! Дуже важкою...Але тепло було, тому що газ є”.

Наслідки негоди у Симферополі, 11 листопада 2007 р.
(ITAR-TASS)
Стихію і її наслідки передбачити складно, але чи справді винна лише Небесна канцелярія? Чи не обійшлося без так званого “людського чинника”? Чи все, що слід, зробила влада, люди, від яких щось залежало у цій ситуації? Відповідь екс-співробітника Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Анатолія Лепьошина:

“Людський фактор у таких випадках обов’язково присутній. Можна таке передбачити. Все людині під силу зробити. Для цього потрібен час, матеріальні витрати. Ось дивіться, всіх попереджали, що буде шторм – і що? Одні проігнорували, інші не сприйняли це повідомлення всерйоз”.

В Україні є райони, мешканцям яких ледь не щороку доводиться стикатися із прикрими сюрпризами від стихії. Наприклад, жителі гірських районів Львівщини за останнє десятиліття пережили п’ять сильних повеней. Наскільки допомагає їм влада, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

“У 2004 році від сильних дощів постраждали села Сколівського району у Карпатах. Люди залишилися без продуктів, одягу, у багатьох були пошкоджені будинки. Тим, хто найбільше постраждав, видавали будівельні матеріали, людям підвозили продукти. Однак цілком втрачене майно більшості не відшкодували, адже лише одиниці селян мали застраховані будинки і худобу на випадок природних катаклізмів”.

Чи можуть люди, які постраждали від стихії, розраховувати на відшкодування збитків,— пояснює юрист Олексій Толкачов:

“Укладається договір між споживачем комунальних послуг і постачальником. Якщо через суд вимагати компенсацію, необхідно чітко вивчити умови договору. Якщо там прописана умова, що у випадку форс-мажорних обставин або стихійного лиха не компенсуються збитки, завдані споживачу, то тоді споживач не зможе отримати жодних компенсацій за вимкнення електроенергії або води, якщо це сталося внаслідок негоди”.

Тим часом Гідрометцентр прогнозує, що в найближчі дні погода в Україні не поліпшиться — мінусова температура, сніг, хуртовини, на дорогах ожеледиця.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна ід стихії у Керченській протоці • У Криму тривають пошуки зниклих під час буревію • У Криму триває негода • Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці • Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії судна «Хаш-Ізмаїл», яке йшло під грузинським прапором • У Керченській протоці сьогодні відновили рятувально-пошукові роботи • Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG