Доступність посилання

ТОП новини

Підписувати чи не підписувати? Слово політраді


Тетяна Ярмощук Київ, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні має відбутися політрада партії Народний Союз «Наша Україна», семеро представників якої не підписали коаліційну угоду з БЮТ.

Під коаліційною угодою з Блоком Юлії Тимошенко і досі немає семи підписів, переважно представників Народного Союзу «Наша Україна». Тож зрозуміло, що саме стане головною темою сьогоднішньої політради.

«Питання щодо сучасної політичної ситуації і також питання, пов’язані з формуванням коаліції» – сказав Радіо Свобода нунсівець Роман Зварич. А на запитання, що може бути вирішено під час цієї політради Роман Зварич відповів: «Мені важко сказати, подивимось».

Якщо ж під коаліційною угодою так і не буде всіх підписів, це призведе до загострення ситуації і може спричинити нову кризу, каже представниця Народного Союзу «Наша Україна» Ксенія Ляпіна.

«Є пряма конституційна норма, що рік не може бути розпущена Верховна Рада, але насправді це провокує наступну кризу. З цієї позиції я буду звертатися до членів нашої фракції, які не підписали угоду, саме з цим головним аргументом: кожен день нестворення коаліції призводить до загострення можливої кризи» – заявила представниця Народного Союзу «Наша Україна».

Намагання доопрацювати коаліційну угоду

Тим часом Юрій Єхануров, який є одним з непідписантів, закликає «Нашу Україну – Народну самооборону» та БЮТ доопрацювати коаліційну угоду та публічно її підписати. Пан Єхануров каже, що направив до переговорної групи з підготовки тексту угоди свої пропозиції ще наприкінці минулого місяця, однак переважну більшість із них не врахували. Ну, а Ігор Кріль, чий підпис теж не стоїть під коаліційною угодою, назвав переговори, які відбулися між БЮТ та «Нашою Україною – Народною самообороною» після парламентських виборів, змовою частини лідерів НУНСу задля отримання портфелів.

Словом, ситуація драматизується. Лідер Європейської партії Микола Катеринчук заявив, що у разі зриву коаліції НУНС-БЮТ провина ляже на Народний Союз «Нашу Україну». А голова президентського Секретаріату Віктор Балога звинуватив декого з нунсівців у небажанні трансформуватися у єдину партію.

Наразі коаліційну угоду з БЮТ не підписали Іван Плющ, Юрій Єхануров, Микола Оніщук, Ігор Кріль, Василь Петьовка, Станіслав Довгий та Віктор Тополов. Коаліція має бути створена упродовж 30 днів з моменту оголошення новообраними депутатами присяги.
XS
SM
MD
LG