Доступність посилання

ТОП новини

Сербія і ЄС парафують Угоду про стабілізацію і асоціацію


Наталія Вікуліна Брюссель, 07 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – У середу в Брюсселі Євросоюз і Сербія парафують Угоду про стабілізацію і асоціацію. Це важливий документ на шляху країни до членства в Євросоюзі. На церемонію парафування угоди прибудуть президент Сербії Борис Тадич, віце-прем’єр-міністр країни Божидар Джелич, Єврокомісію представлятиме Комісар ЄС з розширення Оллі Рен.

Белград робить важливий крок на шляху до Євросоюзу: парафує документ, який прочинить двері до європейського клубу.

Переговори з Сербією щодо цієї угоди Брюссель припинив у травні 2006 року, через те що країна недостатньо активно співпрацювала з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії. У червні цього року Белград поновив переговори, а у вівторок комісар Рен оголосив, що Єврокомісія вирішила парафувати угоду з Сербією. Це нагорода країні за те, що вона покращила пошук воєнних злочинців, збільшила доступ до архівних документів.

Головний прокурор трибуналу в Гаазі Карла дель Понте повідомила Оллі Рену, що Белград демонструє політичну волю і робить більше, щоб заарештувати і передати правосуддю тих воєнних злочинців, які ще залишилися на волі.

«Ось чому від імені і за підтримки колегії Єврокомісії я вирішив парафувати Угоду про стабілізацію і асоціацію із Сербією, це відбудеться у середу в Брюсселі. Звичайно, це не кінець шляху. Співпраця з Міжнародним трибуналом у Гаазі не може перериватися, країна мусить зробити більше, щоб досягти повної співпраці з трибуналом, тільки тоді ми зможемо підписати Угоду про стабілізацію і асоціацію. У будь-якому випадку, парафування угоди позначає переломний момент для Сербії» – заявив Оллі Рен.

Підписати Угоду про стабілізацію і асоціацію Белград зможе після того, як його співпраця з міжнародним трибуналом приведе до арешту і передачі правосуддю у Гаазі решти воєнних злочинців-утікачів.

Комісар Рен очікує, що всі західно-балканські країни виконають необхідні передумови і таким чином закінчать укладення Угод про стабілізацію і асоціацію до кінця 2008 року. Але окрім цього, Сербії слід зробити ще багато, щоб стати кандидатом у ЄС, а потім розраховувати на членство. Белград має краще дотримуватися прав людини, покращувати становище жінок, дітей і циган, зміцнювати демократію, збільшувати темпи реформ, ефективніше боротися з корупцією.
XS
SM
MD
LG