Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку в вівторок, у День національної жалоби, поховали перших 28 загиблих від вибуху на шахті імені Засядька


Поховання гірників шахти триватиме на Донеччині і в 13 містах України ще кілька днів. За останніми даними, внаслідок вибуху метану на шахті імені Засядька у Донецьку загинули 89 гірників. Доля ще 11 шахтарів досі залишається невiдомою. Президент вимагає розслідування причин трагедії та покарання винних. Напередодні Державний комітет з промислової безпеки і охорони праці і гірничого нагляду запровадив особливий режим нагляду на вугільних шахтах. Уряд України виділив 13 з половиною мільйонів гривень для надання допомоги потерпілим і сім’ям загиблих.

Поховання гірників шахти триватиме на Донеччині і в 13 містах України ще кілька днів.

За останніми даними, внаслідок вибуху метану на шахті імені Засядька у Донецьку загинули 89 гірників. Доля ще 11 шахтарів досі залишається невiдомою.

Шпиталізувано 32 особи.

Напередодні Державний комітет з промислової безпеки і охорони праці і гірничого нагляду запровадив особливий режим нагляду на вугільних шахтах.

Такий режим передбачає цілодобовий інспекторський нагляд за дотриманням правил газової безпеки.

Фахівці Держпромгірнагляду вивчають документацію та показники підземних вимірювальних приладів на шахті імені Засядька.

Речник Держпромгірнагляду Андріан Галач повідомив: «Вилучена вся документація, пов’язана з веденням робіт. По-друге, вилучені всі зафіксовані показники: як загазованість по метану, так і робота іншого обладнання. Члени експертної комісії опитують свідків і постраждалих».

Президент вимагає розслідування причин трагедії та покарання винних. Про це він заявив у понеділок, перебуваючи у Донецьку. Водночас, на думку Віктора Ющенка, вугільна галузь залишатиметься пріоритетною для України: «Запас, яким володіє Україна, складає приблизно 175 мільярдів тонн вугілля. Це енергетичне забезпечення не одного українського покоління. Безумовно, вугільна галузь вже протягом 100 років є пріоритетом, і, переконаний, ще багато років буде національним пріоритетом».

Уряд України виділив 13 з половиною мільйонів гривень для надання допомоги потерпілим і сім’ям загиблих.

Масштабні катастрофи на шахті імені Засядька на Донеччині траплялися і раніше. Починаючи з 1999 року, там загинули майже 140 гірників.

Найбільша ж дотепер за всю історію незалежної України аварія сталася в 2000 році на шахті імені Баракова на Луганщині – внаслідок вибуху метану і вугільного пилу там загинули 80 гірників.

Згідно зі статистикою, в Україні на мільйон тон видобутого вугілля стається три смерті шахтарів.

Матеріали до теми:

• Хто такий Засядько? Що собою становить шахта його імені? • Вугільна трагедія • Копальня-вбивця імені Засядька • Вiктор Ющенко: Трагедiя в Донецьку є викликом усiй державнiй владі, а не лише вугiльнiй промисловості • «Убойна» шахта. Аварія на шахті ім. Засядька може стати найбільшою за всю історію незалежної України • Ціна українського вугілля – друге місце в світі за смертністю на шахтах
XS
SM
MD
LG