Доступність посилання

ТОП новини

Що може спікер?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перерва на спікера. До наступного сесійного засідання НУНС має визначитися із кандидатурою спікера і узгодити її з БЮТ. Чим є посада Голови Верховної Ради, яке місце займає у владній вертикалі і що означає для політичних розкладів?


Голова Верховної Ради веде засідання, організовує роботу, підписує ухвалені акти та представляє парламент у відносинах з іншими країнами. Так повноваження спікера виписані у Конституції.

За умов парламентської республіки посада Голови є надзвичайно вагомою, зазначає представник «Нашої України – Народної самооборони» Роман Зварич: «Посада спікера у форматі коаліції та коаліційного уряду є надзвичайно впливовою, оскільки від нього насправді залежить, наскільки швидко і з яким ступенем виходу на позитивний результат можуть бути проведені певні урядові ініціативи».

За словами Романа Зварила, зрозуміло, що це є посада, яка після Прем’єра є надзвичайно впливовою.

Голосування за спікера – це тест для будь-якої коаліції, каже кореспондентці Радіо Свобода бютівець Олександр Турчинов. «При сформованому уряді ця посада важлива, але робота більш професійна, ніж політична. А поки уряд не сформований, дуже багато залежить від того, як працює ВР, хто нею керує. І, фактично, голосування за спікера – це тест для будь-якої коаліції» – заявив Олександр Турчинов.

Нині посада спікера є стратегічною ще й у контексті майбутніх президентських виборів, зауважує регіонал Юрій Мірошниченко: «Верховна Рада є джерелом формування виконавчої влади, а саме – уряду. І відповідно від того, яку лінію буде впроваджувати Голова ВР, буде залежати стабільність у державі, і особливо в контексті президентських виборів, які будуть провокувати певну дестабілізацію в Україні в найближчі два роки».

Коаліціянти домовилися, що квота Голови Верховної Ради належить «Нашій Україні – Народній самообороні». В’ячеслав Кириленко, кандидатура якого раніше висувалася на цю посаду, взяв самовідвід. Тепер ідеться про Арсенія Яценюка, якого на цю посаду запропонував Президент. Хоча нунсівці не відкидають, що до вівторка може виникнути ще якась кандидатура. До того, ж представники Партії регіонів уже заявили, що крісло голови Верховної Ради має належати їм, адже вони набрали найбільше голосів під час виборів. Минулого року приводом для розвалу коаліції між БЮТ, «Нашою Україною» та СПУ стала посада спікера.
XS
SM
MD
LG