Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчева, широка чи ніяка?


Тетяна Ярмощук Київ, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) –За якою зі схем працюватиме парламент шостого скликання? Наскільки ймовірний варіант безкоаліційного парламенту, про який дедалі частіше почали згадувати політики та експерти? І що це означатиме?

У 83-ій статті української Конституції записано, що у Верховній Раді формується коаліція депутатських фракцій. Втім, деякі представники Партії регіонів вважають, що парламент може працювати і без більшості. Юрій Мірошниченко наголосив: «Відповідно до Конституції, протягом року Президент не зможе розпустити парламент. І буде ситуація, коли парламент є, а коаліції немає».

З правової точки зору ситуація із безкоаліційним парламентом можлива, каже представник НУНСу Микола Оніщук: «Конституція України щодо парламенту, обраного на позачергових виборах, містить застереження, що такий парламент не може бути розпущений Президентом протягом року, незалежно від того, чи буде створена коаліція і чи буде сформований новий уряд. Відтак суто з правової точки зору така ситуація може виникнути».

Сьогодні варіант із безкоаліційним парламентом виглядає дуже ймовірним, зазначає політичний експерт Кость Бондаренко. У такому випадку є два варіанти формування нового уряду: «Перший – він буде формуватися стихійно, ситуативною більшістю. Другий варіант, коли нинішній уряд залишиться виконувати обов’язки, а Президент просто проводить через парламент без більшості кандидатуру Прем’єра, яку він висуває. Ми жили в умовах безкоаліційного парламенту до 2002 року. Лише у жовтні 2002 року у нас був сформований перший коаліційний уряд».

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду. Втім, троє нунсівців не підписалися під зобов’язаннями створити у новому парламенті більшість з БЮТом. А УРП «Собор» висунула свій проект коаліційної угоди.
XS
SM
MD
LG