Доступність посилання

ТОП новини

Узбекистан: президентські вибори без вибору. Іслам Каримов залишається


Петро Кагуй Прага, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президентські вибори в Узбекистані, які відбулися вчора, фактично пройшли без реального вибору. Окрім президента Іслама Каримова у виборчих перегонах взяли участь іще три кандидати, котрі, як зауважують місцеві оглядачі, не раз публічно висловлювалися на підтримку нинішнього голови держави. Сьогодні мають оприлюднити попередні офіційні результати виборів. Наразі узбецька влада лише повідомила, що явка виборців становила майже 91 відсоток.


69-річний Іслам Каримов, колишній комуністичний лідер Узбекистану, перебуває при владі вже 18 років.

Трьома іншими учасниками виборчих перегонів були маловідомі політики, котрі не могли становити реальної конкуренції Каримову, тим більше, що вони самі не раз публічно хвалили нинішнього президента.

Не зрозуміле юридичне підґрунтя участі Іслама Каримова у нинішніх виборах, оскільки Конституція Узбекистану забороняє перебувати на президентській посаді більше двох термінів поспіль. Другий термін президентства Каримова завершився ще на початку 2007 року. Жодного офіційного пояснення від влади, на якій підставі Іслам Каримов балотувався втретє, так і не було.

Центрвиборчком порушень не побачив, правозахисники помітили

Центрвиборчком Узбекистану наприкінці вчорашнього голосування повідомив, що не надходило жодних скарг щодо порушень під час голосування.

Тим часом правозахисник із Фергани Абдузал Ергашев розповів Радіо Свобода, що сам бачив на одній із виборчих дільниць міста, як люди опускали бюлетені і за свої родини. Крім того, за його словами, біля кожної урни сиділи чоловік і жінка, які радили зробити «правильний вибір» – тобто голосувати за Каримова.

Інший правозахисник, із Самарканда, Бахтійор Ґамроєв також стверджує, що бачив, як у виборчі урни кидали по 4–6 бюлетенів відразу.

Але серед виборців були й такі, котрі бойкотували вибори. Один із мешканців Бухари сказав, що його родина «відважилася» на це, оскільки, за його словами, «в країні панує беззаконня, грубо порушують закони і права людини, влада робить, що хоче. І ми вирішили бойкотувати вибори на знак протесту».

Нинішній Президент Іслам Каримов має іншу думку про свою владу.Учора, власноручно проголосувавши, він заявив журналістам: «Думаю, люди дуже добре знають, за що вони голосують: за завтрашній день, за мир в нашій країні, за її розвиток, за процвітання нашого народу».

Жодні вибори в Узбекистані не були визнані на Заході

На виборах в Узбекистані були присутні спостерігачі від 30 країн і 5 міжнародних організацій, у тому числі й невелика група від ОБСЄ.

Іще жодного разу західні спостерігачі не визнали вибори в Узбекистані, ні парламентські, ні президентські, як вільні та справедливі.

Влада Узбекистану не допустила на нинішні президентські вибори західних журналістів.

Екзит-поли в Узбекистані заборонені законом.

Остаточні результати виборів Центрвиборчком має оголосити упродовж 10 днів – до 3 січня.
XS
SM
MD
LG