Доступність посилання

ТОП новини

Нова ціна на російський газ для України знову має політичне підґрунтя?


Василь Зілгалов Прага, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Український уряд Віктора Януковича погодився на нову ціну на газ від російського «Ґазпрому». Ціна ця буде наступного року на 40 відсотків більшою, ніж сьогодні. Чи випадковим є те, що одного і того ж дня оголосили нову ціну на газ і обрали голову українського парламенту від помаранчевої коаліції? Представник коаліції, керівник БЮТ Юлія Тимошенко засудила останню угоду і довготривалу присутність в ній «корумпованого» посередника в особі «РосУкрЕнерго».

А скільки тепер коштуватиме «квартирний» газ?
(RadioSvoboda.Ua)
Справді, саме в ці дні можливої появи нового українського уряду, старий кабінет погодився на значне підвищення ціни на імпортований для Києва через Росію газ. Ціна 2008 року зросла до 179 з половиною американських доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива, що є більшим майже на 50 доларів, аніж у 2007, коли ціна була 130 доларів за тисячу кубів. І самі обставини нинішніх українсько-російських газових переговорів подібні до переговорів сумнозвісного 2006 року, коли російський «Ґазпром» на короткий час перекрив газ для України, від чого постраждала і Європа, бо понад 70 відсотків газового транзиту з Росії до Європи пролягає через українську газотранспортну мережу.

І цього разу Юлія Тимошенко назвала газову політику уряду Януковича «дурною», а подальше використання «корумпованого» посередника в особі «РосУкрЕнерго» неприпустимим.

Газовий експерт Радіо Свобода Роман Купчинський пояснює, чому реакція БЮТ є такою різкою: «Найсуттєвіше те, що, попри попередні заяви глави ради директорів «Ґазпрому», «РосУкрЕнерго» залишається посередником і у 2008 році, що обійдеться Україні приблизно в 1 мільярд доларів».

«РосУкрЕнерго» отримує комісійні з туркменського газу для України

Роман Купчинський також зазначив, що «РосУкрЕнерго» в обмін на свої послуги отримує комісійні з 50-55 мільярдів туркменського газу для України. Цю платню «РосУкрЕнерго» отримує тим же газом, який перепродає до Європи і має ще більші прибутки. Вимоги помаранчевих усунути з процесу переговорів із «Ґазпромом» «РосУкрЕнерго» проігнорував міністр палива та енергетики Юрій Бойко, який, за твердженнями Юлії Тимошенко, пов’язаний з «корумпованим посередником».

Роман Купчинський прокоментував збіг завершення переговорів щодо нової ціни на газ із обранням помаранчевою коаліцією нового Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

«Дуже дивним є підписання цієї угоди якраз перед приходом нового уряду чи Юлії Тимошенко, чи будь-кого іншого. І Юлія Тимошенко тут права. Це темна оборудка, яка немає сенсу. «РосУкрЕнерго» не робить цю справу якісно кращою», – зауважив газовий експерт Радіо Свобода .

Зміниться ціна і для країн ЄС?

Зрозуміло, те, що нова ціна на газ для України у 2008 році зросла б у будь-якому разі, «Ґазпром» «гарантував» це давно, що лякає якоюсь мірою і європейських споживачів.

Роман Купчинський бачить для цього певні підстави: «Збільшення платні за транзит у новій угоді буде трохи впливати на нову європейську ціну, але не дуже, не суттєво».

Уже відомо, що Юлія Тимошенко прогнозує нові переговори нового Кабінету міністрів з російським «Ґазпромом», де йтиметься, зокрема, про невідповідність зростання ціни на транзит із набагато більшим зростанням ціни на газ для України. Тимошенко також обіцяє «звільнити» цей процес постачання газу від «корумпованих» схем та посередників. Хоча одна з головних причин зростання ціни на газ для України пов’язана зі значним (від 30 до 50 відсотків) зростанням у 2008 році ціни на туркменський газ.

Матеріали до теми:

• Україна отримуватиме імпортний газ у 2008 роцi за цiною $179,5 за тисячу кубометрiв • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект • Ціна на газ: анатомія проблеми
XS
SM
MD
LG