Доступність посилання

ТОП новини

9 нових країн ЄС приєднуються до шенґенської зони


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шенґенська зона розширюється у ніч з четверга на п’ятницю за рахунок 9 нових країн Євросоюзу – Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії, Естонії, Латвії, Литви і Мальти. Таким чином шенґенський простір матиме безпосередній кордон з Україною, громадяни якої відтепер мають оформлювати шенґенські візи для поїздок у сусідню Польщу, Угорщину та інші країни-новачки.

Шенґенська віза
(official site)
У четвер опівночі прикордонний контроль скасовують 9 із 12 новачків-членів Євросоюзу, тобто країни, які виконали всі критерії для входження в Шенґен. Цього разу до простору не увійдуть середземноморський Кіпр та Румунія з Болгарією. Громадяни всіх нових країн у Шенґені зможуть подорожувати до будь-якої з країн простору, не проходячи контроль на кордоні. Тож люди зможуть відвідувати своїх родичів і друзів в інших країнах Євросоюзу, не гаючи часу в чергах на прикордонних постах. А для громадян країн з-поза меж ЄС розширення Шенґену означає, що віднині їм доведеться оформлювати єдину візу для всіх країн Шенґенського простору. Для тих негромадян Євросоюзу, які мають дозвіл на постійне проживання у тій чи іншій країні ЄС, відтепер не потрібно мати візу до нових держав у Євросоюзі.

Саме в ці хвилини відбувається перша урочиста церемонія – на кордоні між Чехією та Словаччиною прибирають прикордонні стовпи, на цій події присутні міністри внутрішніх справ обох країн. Чесько-словацький кордон встановили після розподілу Чехословаччини 1993 року, а теперішнє розширення Шенґену дозволило знову позбутися кордону.

У п’ятницю відсвяткувати церемонію розширення Шенґену з його новими членами відправляються високі чини Євросоюзу – голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, віце-президент Єврокомісії, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні, голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг, прем’єр-міністр головуючої в ЄС Португалії Жозе Сократеш, німецький канцлер Анґела Меркель, прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск та інші. Урочисті церемонії скасування прикордонного контролю відбудуться на кордоні між Німеччиною, Польщею і Чехією – в Ціттау, в порту Таллінна та інших місцях.

З іншого боку – зміцнення стандартів безпеки на зовнішніх кордонах ЄС

Керівник Європарламенту Поттерінг заявив, що розширення Шенґенського простору на схід є великим символічним посланням до громадян тих країн, які вступили до ЄС 2004 року. За його словами, відкриття кордонів з державами Євросоюзу супроводжується зміцненням стандартів безпеки на зовнішніх кордонах ЄС, з метою досягти більшої внутрішньої безпеки в самому Євросоюзі.

Міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель подякував головуючій у ЄС Португалії за її внесок у розширення Шенґену.

Для того, щоб рівень безпеки в Шенґенському просторі залишався високим, його країнам необхідно запровадити на кордонах «друге покоління» Шенґенської інформаційної системи. Ця система має вести облік переміщень громадян. Планувалося, що система запрацює наприкінці 2006 року, однак вірогідно, що процес затягнеться до літа 2008 року.

Європарламентар від Португалії, доповідач з розширення Шенґену Карлос Коельо зазначив: «Для декого з нас входження 9 нових країн у Шенґенську зону означає завершення успішного курсу. Але з іншого боку, ми бачимо це і як початок процесу. Адже ми хочемо бути впевненими, що не буде затримки в запровадженні «другого покоління» шенґенської системи, що більше не буде затримок. Ось що ми рекомендуємо Єврокомісії».

Матеріали до теми:

Матеріали до теми:

• Чи перетвориться Шенґенська візова зона на «Шенґенський мур» для України? • Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року
XS
SM
MD
LG