Доступність посилання

ТОП новини

Словенія під час головування в ЄС приділятиме велику увагу питанню Косова


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майбутнє Косова стане чи не головним питанням, котре допомагатиме вирішити Словенія під час піврічного головування в Євросоюзі, воно розпочнеться 1 січня 2008 року. Любляна також допомагатиме своїм західно-балканським сусідкам підійти ближче до членства в ЄС. Увага приділятиметься і Європейській політиці сусідства.

Словенія стане першою з новачків у Євросоюзі, яка перебере на себе головування в європейському клубі. І ця країна колишньої Югославії, звичайно, використає шанс, щоб допомогти навести лад у західно-балканському домі. Пріоритетом буде питання Косова. Цей край вимагає для себе незалежності, категорично проти якої виступає Сербія, а також Росія. Наразі міжнародна спільнота так і не спромоглася дійти компромісу щодо проблеми Косова. А країни ЄС погодилися відправити до краю 1800 фахівців, які допомагатимуть встановленню поліцейських сил і інституцій.Проте однозначної підтримки косовської незалежності з боку Євросоюзу не прозвучало, адже кілька країн ЄС, серед яких насамперед Кіпр, Румунія і Словаччина, побоюються, що такий крок спровокує сепаратистські настрої в їхніх країнах. І все ж Любляна плекає надію, що зможе допомогти у вирішенні статусу Косова.

Міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель на презентації програми словенського головування заявив: «Я сподіваюся, що впродовж нашого головування ми будемо здатними зробити свій внесок у розв’язання косовського питання. З огляду на події, які сталися впродовж останніх місяців, ми усвідомлюємо той факт, що Словенія матиме справу з дуже складними процесами. Але я розраховую, що до кінця нашого головування ці процеси будуть завершені».

«Країни Західних Балкан мають увійти до Євросоюзу »

Дімітрій Рупель також наголосив: «Ми в Словенії вважаємо, що нині настав час вирішити югославську кризу, яка розпочалася в 1991 році атакою Мілошевича на Словенію. Ми бачимо вихід в інтеграції до Євросоюзу західно-балканського питання, в розширенні ЄС – згідно з рішенням саміту в Салоніках, який визначив, що країни Західних Балкан мають увійти до Євросоюзу. І як добре відомо, Хорватія досягне цю мету першою, за нею підуть колишня югославська республіка Македонія, Сербія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина».

Любляна вирішуватиме впродовж наступних півроку й інші питання. Так, вона опікуватиметься інституційною реформою Євросоюзу, енергетикою, міжкультурним діалогом. Серед пріоритетів значиться і європейська політика сусідства.

«Стосовно європейської політики сусідства, дозвольте мені нагадати, що Словенія головувала в ОБСЄ у 2005 році, тож ми мали можливість докладно познайомитися з нашими сусідами. Я маю на увазі насамперед Кавказ та інші регіони, головним чином Середземномор’я», – зазначив міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель.

Матеріали до теми:

• Парламент Сербії розглядає резолюцію щодо позиції Белграда в проблемі Косова • Сербія погрожує світові заходами у відповідь на проголошення незалежності Косова • Рада Безпеки ООН не знайшла компромісного рішення щодо Косова
XS
SM
MD
LG