Доступність посилання

ТОП новини

На шахті імені Засядька в результаті вибуху в неділю загинуло 5 осіб. Президент Ющенко вимагає закриття шахти


Внаслідок третього за останні два тижні вибуху загинули п’ятеро гірничих рятувальників і ще 65 осіб госпіталізували з травмами різного ступеню тяжкості. Раніше, внаслідок вибуху 18 листопада загинула 101 особа. Ще один вибух стався минулої суботи – були госпіталізовані 44 гірники. Президент Віктор Ющенко вимагає негайно закрити шахту імені Засядька та передати результати розслідування причин трагедій до генпрокуратури. Голова уряду Вiктор Янукович також зазначив, що шахту можуть закрити, аби не допустити надалі загибелі людей.


Внаслідок третього за останні два тижні вибуху загинули п’ятеро гірничих рятувальників і ще 65 осіб госпіталізували з травмами різного ступеню тяжкості.

Голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив: «Вибух відбувся на конвеєрному штреку 12 східного вибою пласту L1, тобто на тій самі виробці, що і перший-другий раз. Третій вибух був більшої потужності, ніж перший і другий. Перед другим вибухом, якщо він відбувся, то, зрозуміло, концентрація повітряної суміші змінилася. І коли відбувся вже третій вибух, мені не зрозуміло яким чином туди знову поступало багато повітря, і чи була необхідність там проводити роботи з присутністю людей».

За словами Михайла Волинця, питання стоїть про те, чи може ця шахта далі працювати:«Справа в тому, що у суботу державна гірнича інспекція ухвалила рішення про зупинку роботи шахти. Навіть відбувся конфлікт між Сторчаком, керівником служби охорони праці і Юхимом Звягільським, тому що Звягільській вважав, що він спасає шахту таким чином, що вона продовжує працювати».

Підприємство контролює депутат від Партії регіонів Юхим Звягільський.

Як повідомила прес-служба Президента, Віктор Ющенко вимагає негайно закрити шахту імені Засядька та передати результати розслідування причин трагедій до генпрокуратури.

А голова уряду Вiктор Янукович, під час відвідин шахти iмені Засядька у понеділок, також зазначив, що шахту можуть закрити, аби не допустити надалі загибелі людей.

«Шахта Засядька видобуває 3 мільйони тонн вугілля. Враховуючи те, що в Україні дефіцит 6 мільйонів тонн коксівного вугілля, звичайно, ми зустрінемось з колосальними економічними проблемами. Але сьогодні йшлося про те, як не допустити надалі загибелі людей», – заявив Янукович

За словами керівника уряду, про причини недільного вибуху експерти поки що нiчого сказати не можуть, «тому що немає доступу до мiсця аварії».

Раніше, внаслідок вибуху на шахті імені Засядька 18 листопада загинула 101 особа. Ще один вибух стався минулої суботи, 1 грудня, – були госпіталізовані 44 гірники.

Наразі внаслідок трьох вибухів у лікарні перебувають близько 150 гірників.

Тільки за останні 8 років на шахті імені Засядька загинули 254 людини.

******** В інтерв’ю Радіо Свобода редактор Донецької міської газети «Громадська правда» Сергій Фурманюк повідомив: «Зараз у відділ кадрів вишукуються цілі черги тих, хто звільняється з шахти. Це, по-перше, ті шахтарі, які не так вже давно на шахті (десь місяць-два), у них немає пенсійного стажу, тобто треба ще довго працювати, щоб заробити якісь пільги. Вони зараз вже не мають ніяких сподівань, що тут буде якась праця. І сам Звягільський, як мені говорили, навіть каже, що шахта – банкрот. Тут варто пояснити, що кадрові гірники кажуть, що це – дуже передчасно, не треба звільнятися. Треба, щоб запрацювала профспілка гірників, треба наполягати на своїх правах. Не можна працювати в небезпечних умовах, треба вимагати, щоб була належна техніка безпеки праці і, якщо буде, все ж таки, ухвалене рішення про закриття копальні, то тоді у тих робітників «народжуються» пільги (і на житло, і пільги з приводу того, де працевлаштуватися). Закон передбачає, що понад 2 роки шахтар має право отримувати зарплатню, розміром десь у 50 відсотків від тієї, яку він тепер отримує. Тому зараз, як кажуть на шахті, керівництво «навіть задоволене тим, що люди стають у черги і звільняються». Зараз говорять, що «шахта Засядька – це похоронне бюро», а особливо це стосується якраз тих самих профспілок, це можна сказати як про традиційні профспілки, які очолює Фурманов – член Партії регіонів, народний депутат України, і ті, що очолює також нардеп від фракції БЮТ Волинець. А ті люди, які недавно працюють на шахті, – це переважно гірники не з Донецька, а з «депресивних регіонів» – з Добропілля, Дімірова, понад 700 осіб».
XS
SM
MD
LG