Доступність посилання

ТОП новини

США: Якщо Росія завозить до Ірану ядерне паливо, то Іран має припинити власне збагачення урану


Василь Зілгалов Прага, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Початок постачання Росією низькозбагаченого урану для ядерної станції Бушер в Ірані створив якісно нову ситуацію у проблемі ядерних амбіцій Тегерана. За версією Москви, після початку цих уранових поставок Іран має урізати свої програми збагачення урану. Однак Іран відхилив такі пропозиції, і Росія розуміє весь дипломатичний ризик таких поставок до країни, проти якої міжнародна спільнота запровадила санкції саме через збагачення урану.

Іран -- атомний реактор у провінції Бушехр.
(AFP)
Російські уранові стрижні з низькозбагаченого урану призначені для ядерної електростанції в Бушері, яка вже готова на 95 відсотків. Світ хвилює кількість транспортованого до Ірану ядерного палива з Росії.

Згідно із заявою російського «Атомстройекспорта», віднині і до лютого ця фірма завезе до Ірану 80 тонн ядерного пального. Віце-президент Ірану Голям-Реза Агазаде, він же керівник іранського відомства з ядерної енергії, каже про це як про доконаний факт.

«Перший вантаж із урановими стрижнями для атомної станції в Бушері прибув в Іран 17 грудня, у понеділок. Постачання ядерного пального триватиме, і повний обсяг такого палива буде транспортований до Ірану згідно з угодою», – заявив іранський віце-президент із ядерних питань.

Де опиниться в Ірані російське атомне пальне?

Відомо, що Іран уже має виробничий каскад для збагачення урану в Натанзі. На думку експертів, не виключено, що частина російського ядерного пального може опинитися саме там для подальшого його збагачення.

Хоча Міжнародна аґенція з атомної енергії має суворо контролювати російські поставки до Бушера і повернення відпрацьованого ядерного пального до Росії, все ж є побоювання, що Тегеран може зірвати цей контроль, як уже робив це раніше стосовно місії МАҐАТЕ в Ірані.

Водночас Москва заявляє, що Іран співпрацює з МАҐАТЕ у повному обсязі і що російські поставки ядерного пального лише поліпшують ситуацію.

Буш: тепер Ірану вже не треба самому збагачувати уран

Президент США Джордж Буш не заперечив доцільності початку ядерних поставок Росії, але наголосив, що тепер Іран мав би напевно припинити власну програму збагачення урану.

«Сьогодні Росія розпочала поставки збагаченого урану до Ірану для мирного ядерного реактора. І якщо це так і росіяни мають намір продовжувати це (що я підтримую), тоді іранцям немає потреби самим займатися збагаченням урану», – заявив Буш.

Експерти зауважують, що Іран відразу ж відкинув будь-які сподівання на припинення ним його власної програми збагачення урану. «Нью-Йорк Таймз» та інші американські газети вже встигли відзначити, що початок російських поставок ядерного пального до Ірану є фактичною поразкою американської політики після того, як Вашинґтон нещодавно оголосив, що Тегеран нібито припинив у 2003 році свою програму створення ядерної зброї.

Матеріали до теми:

• Ослабне чи посилиться тиск Заходу на Іран після нової інформації розвідувальних служб США? • Іран: кава як «джерело загрози безпеці»? • США запровадили нові санкції проти Ірану • Кондоліза Райс: Іран є однією з найсерйозніших проблем для інтересів США у світі, для американської національної безпеки
XS
SM
MD
LG