Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр не Прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Верховна Рада не призначила сьогодні лідера БЮТ Юлію Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра України. За проголосували 225 народних депутатів із необхідних 226-ти. Тобто забракло одного-єдиного голосу. Не брали участі у голосуванні три фракції – Партії регіонів, Компартії і Блоку Литвина.

ГЛАС НАРОДУ:
Який Прем''єр зараз потрібен Україні?
Сергій, держслужбовець:
- Прем''єр має організовувати і господарювати. А Юля що? Яка з неї користь?
Валентина Петрівна, пенсіонерка:
- Якщо чесно, одна надія на Юлію Володимирівну. Я давно за нею спостерігаю, вона ще жодного разу не збрехала. Все, що пообіцяла, виконала. Я тоді жила у Донбасі, так у нас гаряча вода з''явилася і світло на вулицях ввечері!
Василь Митрофанович:
- Тимошенко — азартна дівчина, але не дадуть їй попрацювати добре. Один у полі не воїн. Прем''єр має бути жорстким, але і прислухатися має до своїх радників.
Зоряна Борисівна, домогосподарка:
- Той, який думає про народ. Але такого не може бути. У нас така система, при якій Прем''єр безсилий.
Костянтин Петрович, охоронець:
- Щоб силу волі людина мала! Юля підходить. Вона мусить щось для людей робити, бо інакше удачі їй не бачити.
Технічна помилка чи навмисний збій?

Регіонали блокують трибуну ВР після оголошеня результатів голосування, 11 грудня 2007 р.
(AFP)
Повторне голосування за Юлію Тимошенко і – результат знову негативний. У вівторок лідерці БЮТ так і не вдалося сісти у прем’єрське крісло. Кілька депутатів БЮТ і НУНС стверджують: їхні картки не спрацювали. Вони звернулися до СБУ і Генеральної прокуратури з проханням порушити за цим фактом кримінальну справу і притягнути до відповідальності осіб, які, на думку нардепів, перешкодили роботі електронної системи Рада. Парламентар Юрій Луценко:

«На місці цих трьох депутатів міг би бути кожен з нас. Ми прекрасно розуміємо, що це задуманий результат. Є демократична більшість, і є воля Президента по кандидатурі Юлії Тимошенко».

Негативний результат є результат, і не варто провину за нього переносити на інші політичні сили, переконує представник Блоку Литвина Олег Зарубінський:

«Висвітилось 225. Хай Тимошенко і Кириленко розбираються всередині своїх фракцій, хто правильно натиснув, хто неправильно. Внутрішньо корпоративні проблеми, недовіра всередині фракцій – це шлях в нікуди».

Хто винен і що ж робити?

Тим часом в іншому політичному таборі заявляють, що голосування по кандидатурі Юлії Тимошенко продемонструвало: правляча коаліція не склалася. Говорить комуніст Олександр Голуб:

«Цілком зрозуміло, що існування єдиної помаранчевої команди є просто міфом. Вони роблять вигляд, що гарно грають».

У тому, що сьогодні Прем’єра так і не призначили, “регіонал” Тарас Чорновіл звинувачує помаранчеві сили:

«Цілком можливо, що ми б мали Прем’єр-міністра, якби не було поспіху і обов’зкового бажання когось задовольнити ».

А ось якою є реакція самої Юлії Володимирівни на сьогоднішній події у парламенті:

«Сьогодні було вперше в історії парламенту сфальсифіковане електронне голосування. Це підтвердили народні депутати, картки яких були штучно заблоковані під час голосування».

Засідання Верховної Ради продовжиться в середу о 10-й ранку. Тим часом у фракції Партії регіонів заявляють, що у середу першими розглядатимуть питання призначення заступників спікера Верховної Ради і керівників парламентських комітетів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG