Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про статус Косова закінчуються у понеділок. Що далі?


Анамарія Рамач Белград, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок 10 грудня намагання міжнародного співтовариства переговорами дійти до взаємоприйнятного як для Сербії, так і для косовських албанців статусу провінції доходить кінця. Проблема вирішення майбутнього Косова знову повертається до ООН. Але дуже схоже, що світова організація, яка фактично керує Косовом, також зайшла в глухий кут стосовно цієї проблеми. Чи це не означає, що проголошення косовськими албанцями незалежності в односторонньому порядку, підтримане Вашингтоном та багатьма членами ЄС, зовсім близько?

Сербія -- Мапа Косово на автобусі у Белграді
(AFP)
У понеділок, 10 грудня, міжнародні представники Росії, США та ЄС, які були уповноваженими посередниками у переговорах, мають подати свій звіт Генеральному секретареві ООН. Це буде формальним закінченням невдалих переговорів Белграда та Приштини стосовно подолання косовської кризи.

Белград, підтриманий Росією, постійно наполягав на продовженні переговорів і після визначеного терміну. Сербія не хоче прийняти незалежність Косова, а натомість пропонує широку автономію. Але косовські албанці з цим не погоджуються і поводяться так, начебто приймають потужні сигнали підтримки багатьох західних столиць для проголошення незалежності. Питання, яке зараз постає перед ними, — якого дня слід проголосити незалежність? А перед Белградом та шестивідсотковим сербським населенням Косова – як відповісти на це проголошення?

«Усе залежатиме від звіту та сигналів стосовно незалежності...»

Голова приштинського бюро Радіо Свобода Арбана Відішічі зазначає, що обидві сторони насправді усвідомлюють, що косовська проблема перебуває на кінцевому етапі гри.

Арбана Відішічі: «Усе залежатиме від звіту та сигналів стосовно незалежності, які можуть надійти з Приштини того чи наступного дня, та від того, як реагуватиме сербська меншина, яка живе на півночі провінції. Лише день тому Сербська національна рада, яка тут є представником сербської «екстремістської політики», не схильної до компромісів, вимагала від Сербії, щоб у разі проголошення незалежності розпочати мобілізацію. Маю на увазі збройну мобілізацію».

Проте Арбана Відішічі вважає, що шанси для збройних сутичок наступного тижня невеликі. Це тому, що представники Приштини готові відкласти обіцяну декларацію про незалежність на другу половину цього місяця. Тоді і Рада Безпеки ООН на регулярному засіданні буде обговорювати звіт міжнародної трійки щодо невдалих косовсько-сербських переговорів.

Безпорадність Ради Безпеки стане сигналом для проголошення незалежності?

Очікується, що наступна сесія Ради Безпеки, призначена на 19 грудня, знову покаже розбіжність між Росією та Західними партнерами стосовно майбутнього Косова. Відішічі наголошує, що черговий «глухий кут» у Раді Безпеки Приштина сприйме як сигнал для проголошення незалежності, сподіваючись, що її визнає Вашингтон та більшість членів Євросоюзу.

Арбана Відішічі: «В іншому випадку вони це не зроблять. Я впевнена, що на даний момент, навіть зараз, коли ми говоримо, Приштина проводить розмови з різними каналами у Вашингтоні та Брюсселі про те, як скоординувати цю декларацію. Вона, безумовно, буде координованою, вони зобов’язалися зробити це, і загальна позиція така, що це не може бути зроблено без координації, передусім зі США та з більшістю країн ЄС».

Що робитиме Приштина у випадку проголошення незалежності?

Після проголошення незалежності Приштина планує попросити ЄС перебрати деякі органи контролю, які зараз у Косові перебувають під наглядом адміністрації ООН, передусім ті, що стосуються закону, порядку та проблем меншин. Приштина також попросить НАТО залишити свої підрозділи у краї заради гарантії безпеки. Це буде надзвичайно важливим для запобігання будь-яким воєнним діям з боку Белграда та для придушення можливих сутичок між сербськими та албанськими військовими угрупованнями у Косові.

Так само невідомо, яка буде реакція інших балканських країн, передусім Боснії, де деякі серби хотіли б відокремитися, а також у Македонії, яка має неспокійну албанську меншину.

Одностороння декларація про незалежність могла б спровокувати і роздратування Росії. Москва вважає, що незалежність буде негативним прецедентом для вирішення інших сепаратистських конфліктів.

Косово перебуває під протекторатом ООН з 1999 року – після збройної повітряної кампанії НАТО та відступу сербських збройних сил із провінції.

Матеріали до теми:

• Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова • Що буде з Косово? (Огляд сербської преси) • Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців
XS
SM
MD
LG