Доступність посилання

ТОП новини

«Росія ніколи не була демократією» (Огляд німецької преси)


Німеччина, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Коментуючи парламентські вибори в Росії, німецька преса звертає увагу на недемократичність процесу голосування в цій країні. Деякі оглядачі навіть проводять паралелі з виборами в Радянському Союзі. Водночас, на думку коментаторів, партнерські стосунки з Росією важливо підтримувати й надалі.

«Громадянам Росії, власне, й не було з чого вибирати», пише газета Süddeutsche Zeitung. «Опозиція не мала чесного доступу до засобів масової інформації, а можновладці не цуралися залякувань і шантажу». Газета переконана, що й за чесних умов партія «Єдина Росія» виграла б голосування, оскільки більшість росіян підтримують політику Путіна. «Однак, – веде далі видання, – російський президент втратив шанс довести це в умовах чесних виборів». Газета припускає, що під час голосування йшлося не про здобуття демократичного мандату, а про плебісцит для продовження авторитарного курсу. «А для цього не достатньо доброго результату. Тут потрібна переконлива перемога. Лише вона розв’яже Путіну руки для операції зі збереження влади»,— пише газета Süddeutsche Zeitung.

Як у радянські часи

Подібної думки дотримується й газета General-Anzeiger. Видання констатує, що Путіну вдалося досягти такого результату, який нагадує часи Радянського Союзу. «З таким результатом можна змінити будь-яку конституцію», — пише газета General-Anzeiger.

Перебіг голосування в Росії піддали критиці не тільки німецькі коментатори, але й політики. Газета Frankfurter Rundschau процитувала, наприклад, заступника урядового прес-секретаря Томаса Штеґа, який зробив заяву від імені канцлера Німеччини Анґели Меркель. За його словами, порівнюючи з німецькими масштабами, голосування в Росії не було ані вільним, ані справедливим, ані таємним. «Росія ніколи не була демократією, і вона не є демократією», – сказав Штеґ. Незважаючи на різку критику, пише далі газета, німецький уряд наголошує на важливості «стратегічного партнерства» з Росією. «Німеччина зацікавлена в такому партнерстві й тому підбадьорює Росію перетворитися на справжню демократію»,— зазначає газета Frankfurter Rundschau.

Слід лишатися партнерами, але критичними

Газета Ruhr Nachrichten надрукувала інтерв’ю з координатором німецького уряду Андреасом Шокенхофом, який займається відносинами з Росією. На думку експерта, від Росії слід вимагати, щоб вона дотримувалася цінностей хартії Ради Європи, яку вона також підписала. Шокенхоф вважає, що Німеччина повинна бути «по-партнерські критичною». При цьому йдеться не про «менторство, а про зауваження, що такий розвиток шкодить самій країні», — сказав Шокенхоф в інтерв’ю виданню Ruhr Nachrichten.

Газета ділових кіл Handelsblatt розмірковує над висновками, які має тепер зробити для себе Захід. Видання, зокрема, застерігає від того, щоб вбачати в Росії ворога, але й природним другом її теж називати більше не можна. На думку Handelsblatt, єдиною можливістю за таких умов залишається партнерство. «Звичайно Захід і надалі займатиметься бізнесом з Росією», — пише газета і вказує на залежність від російських газу й сировини. Водночас Handelsblatt радить у жодному разі не збільшувати цю залежність від країни, якій «бракує правової безпеки, і в якій у будь-який момент можна очікувати політичну інтервенцію».

XS
SM
MD
LG