Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Росію розслідувати звинувачення у нечесних виборах


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Російська влада має розслідувати звинувачення у нечесних виборах. Про це Радіо Свобода заявила голова делегації Європарламенту у зв''язках з Росією Ріа Оомен-Райтен. З таким же закликом виступив речник Єврокомісії Йоханнес Ляйтенбергер.

Влада Росії задоволена результатами виборів, опозиція обурена, західні спостерігачі називають їх несправедливими
(ITAR-TASS)
Євродепутатка звертається до своїх колег-депутатів у Росії із закликом дослідити усі звинувачення, усі скарги щодо нечесних виборів до Державної Думи. Вона закликала новообрану Думу зробити запит для такого розслідування.

«Якщо міністр, якщо Кремль думають, що звинувачення є неправильними, тоді вони принаймні мають дослідити, що є правильним, а що ні», – зазначила в коментарі для Радіо Свобода голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Росією.

Оомен-Райтен нагадала, що лише минулої п''ятниці комітет парламентської співпраці між Євросоюзом та Росією ухвалив заяву з приводу 10-ї річниці свого існування. У цій заяві євродепутатка разом зі співголовою комітету від Росії Олегом Морозовим заявили про важливість демократії, верховенства права, поваги до прав людини і вільних виборів. Оомен-Райтен сказала, що порушуватиме питання про нечесні вибори до Держдуми на наступних зустрічах комітету парламентської співпраці ЄС-Росія.

Голова Єврокомісії не планує вітати Путіна

Речник Єврокомісії Йоханнес Ляйтенбергер заявив, що Єврокомісія бере до уваги результати виборів, які були проголошені російською владою.

«Всі усвідомлюють, що спостерігачі засудили низку порушень. І в інтересах російської демократії, в інтересах авторитетної і сильної Росії повністю роз''яснити всі ці звинувачення щодо порушень», – наголосив Йоханнес Ляйтенбергер.

За його словами, він не володіє інформацією щодо того, що голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу планує телефонувати російському президенту Владіміру Путіну, щоб привітати його із перемогою на виборах. Ляйтенбергер також зазначив, що Єврокомісія не коментує індивідуальні контакти між головами держав і урядів країн Євросоюзу та інших країн.

Тим часом привітання російському президенту з перемогою на виборах висловив його французький колега Ніколя Саркозі.

«Розбудова демократії займе багато часу в Росії»

Сьогоднішній стан демократії і ситуацію після виборів у Росії обговорювали учасники круглого столу у Брюсселі, організованої Центром європейської політики і Центром Карнегі-Європа. Метью Камінскі, редактор передової статті «Волл Стріт Джорнел Юероп», заявив, що корупція в Росії зростає, ця країна отримує від міжнародних структур дедалі нижчі оцінки щодо прозорості.

Вибори 2 грудня Метью Камінскі прокоментував такими словами: «Я боюся, що риторика, яку ми бачили під час останніх тижнів кампанії, що атаки на лібералів, які врешті-решт отримали два відсотки голосів – усе це є симптомом слабкості, яку визнає Кремль і яку ми маємо більше усвідомлювати».

Автор презентованої на круглому столі книги «Правильно розуміти Росію» Дмітрій Тренін, заступник директора Московського центру Карнегі, вважає, що нині Росія стає більш прозахідною внутрішньо, але стає менш прозахідною і більш націоналістичною у зовнішній політиці.

Щодо стану демократії в Росії Дмітрій Тренін сказав: «Відверто кажучи, я б не сказав, що Росія була демократичною у 90-х роках чи навіть більш демократичною у 90-х роках, ніж нині. Вона була, можливо, більш вільною. Але розбудова демократії займе багато часу в Росії».

XS
SM
MD
LG