Доступність посилання

ТОП новини

Торги відбулися! Голосування за Тимошенко призначене на вівторок


Тетяна Ярмощук Київ, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр, комітети та президія Верховної Ради – у такій послідовності розглядатимуться питання у вівторок. Про це після чергових затяжних переговорів домовилися сьогодні коаліція та опозиція.

Парламент ухвалив постанову про зміну процедури голосування за кандидатуру Прем''єра. За таке рішення проголосували 253 народних депутатів.Ухвалене рішення проводити голосування підняттям руки.
(razom.org.ua)
Майже 5 годин переговорів та консультацій — і коаліція та опозиція з’ясували стосунки. Сторони домовилися, що у вівторок спочатку голосуватимуть за кандидатуру Прем’єр-міністра, відставку уряду Януковича та новий склад Кабінету Міністрів. А потім затвердять персональний склад комітетів та обиратимуть першого заступника та заступника Голови Верховної Ради.

Коаліції таки вдалося домогтися зміни процедури голосування за Прем’єр-міністра. Спікер буде за алфавітом називати депутатів, вони підніматимуть руку та казатимуть про своє рішення.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов зазначив: «Сьогоднішнє голосування ви бачили, у коаліції постійно висвітлювалося 227 голосів, і тут ніяких зауважень до коаліції не може бути. Але ми не хочемо, щоб потім хтось або висмикнув картку, або хтось звинуватив, що хтось за іншого тиснув кнопку. Саме для того, щоб не було жодних звинувачень, що не була чиста юридична процедура, ми й провели це рішення».

Регіонали вже не заперечують, а «литвинівці» незадоволені

Представники Партії регіонів, які до сьогодні категорично виступали проти зміни процедури, нині вже не заперечують.

Регіонал Нестор Шуфрич заявив: «Процедура була змінена в спосіб встановлений регламентом... Все відбулося згідно з регламентом, як ми й цього вимагали. І зараз коаліція має право для ще більшого контролю над своїми членами, відповідно й проголосувати».

А Володимир Литвин висловлюється проти зміни процедури обрання Прем’єр-міністра, втім переконаний, що голосуванню у вівторок нічого не зможе завадити.

Володимир Литвин: «Голосування, на моє переконання, може не відбутися, якщо не зійде сонце. Але переконую, що у вівторок сонце зійде там, де воно завжди сходить. Якщо є воля, якщо є необхідна кількість голосів, то треба це сприймати як об’єктивну даність. Є сьогодні коаліція. Коаліція має 227 голосів. Вона має право визначитися щодо кандидатури Прем’єр-міністра. Але це повинно бути зроблено у цивілізований спосіб. Я не є прихильником, щоб під настрої, під певну задану мету змінювати спосіб голосування. Сьогодні ж не було ніяких нарікань на те, що не працює система «Рада», бо вона працювала, працює і буде нормально працювати».

Однак питання першого віце-спікера залишається відкритим. Коаліція заявляє, що підтримуватиме кандидатуру від опозиції, якщо це буде представник Партії регіонів або ж Блоку Литвина. Сам же Володимир Литвин заявив, що його фракція вважає неприйнятною пропозицію про висунення на цю посаду свого представника. А регіонали й надалі наполягають, щоб першим заступником Голови Верховної Ради став комуніст Адам Мартинюк.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада вирішила провести 18 грудня голосування щодо Прем’єра, формування нового Кабміну відкритим поіменним шляхом • Що відбувається з українською економікою під час політичної невизначеності? • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром? • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG