Доступність посилання

ТОП новини

Програма максимум! Всі планують – кожен своє...


Тетяна Ярмощук Київ, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада планує обрати першого віце-спікера, віце-спікера, розібратися з комітетами, і найголовніше, проголосувати за кандидатуру Тимошенко-Прем’єра.

Сьогодні збігає п’ятиденний термін, упродовж якого парламент має проголосувати за кандидатуру Прем’єр-міністра. Тож у будь-якому випадку Верховна Рада має розглянути це питання.

«Збігає п’ятиденний термін висування Президентом Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра. Це обов’язково повинне бути поставлене на порядок денний. Те, що стосується складу уряду, то, згідно з чинним законодавством, це виноситься вже Прем’єр-міністром» – заявив представник БЮТу Михайло Поживанов.

В опозиції не дуже комфортно

Спочатку президія Верховної Ради та комітети, лише потім голосування за кандидатуру Прем’єр-міністра. В іншому випадку регіонали знову обіцяють блокувати трибуну.

«Треба обрати першого заступника Голови ВР і заступника, голів комітетів, їх заступників та секретарів комітетів, а, крім того, потрібно сформувати комітети ВР. І якщо все відбуватиметься в рамках регламенту, ніяких питань не буде. Ми будемо брати участь, ми будемо голосувати. Якщо ж тільки буде спроба відійти від регламенту, ну, досить, час і честь знати. У такому випадку, якщо це буде продовжуватися, ми будемо ставити їх на місце» – наголосив Представник Партії регіонів Василь Кисельов

Натомість комуністи не виключають, що спочатку Верховна Рада таки проголосує за Прем’єр-міністра, а вже потім візьметься за інші питання.

Раніше представники БЮТу заявляли, що за Юлію Тимошенко можуть проголосувати не тільки коаліціянти. Такий варіант цілком ймовірний, вважає політичний експерт Кость Бондаренко: «На сьогодні немає одностайності у середовищі новітньої опозиції, немає одностайної точки зору щодо прем’єрства Тимошенко і щодо майбутньої співпраці чи протистояння з урядом. За вікном уже не 2005 рік, не постреволюційна ситуація, а нормалізація стосунків між усіма політичними таборами. Бізнес, який представлений у Блоці Литвина чи Партії регіонів, чудово розуміє, що перебувати в опозиції не дуже комфортно».

Якщо Верховна Рада сьогодні не встигне проголосувати за Прем’єр-міністра, зазначають експерти, голосування просто буде перенесене на середу чи на четвер. Оскільки у законодавстві хоча й записано, що голосування за кандидатуру керівника уряду має відбутися впродовж п’яти днів після подання Президента, однак не уточнено – це п’ять робочих чи календарних днів.
XS
SM
MD
LG